Annonce

Annonce

Svar: Spytter flasken ud igen - 7 mdr.


24. januar 2012

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er vigtigt at din dreng stadig får flaske og det vil være rigtig godt, hvis han kunne få 4 flasker i døgnet. Det er vigtigt for at han får mælk/kalk nok til sine knogler og knogleudvikling, men også for at sikre ham væske nok. Han er stadig for lille til at kunne drikke sit behov for væske via en kop.

Det er forholdsvist stor mængder skemad din dreng spiser, de fleste af hans måltider er mellem 1,5-2 dl. og jeg synes du skal skære mængden af skemad ned, netop for at give bedre plads til mælken.

Derudover vil jeg anbefale at du tilbyder ham en flaske sen aften, inden du selv går i seng, som han så evt. kan spise i søvne. Normalt vil jeg også anbefale flaske, når han vågner kl ca 06 og det synes jeg også du skal forsøge. Det er godt at starte dagen med at få lidt mælk - det fjerner ikke nødvendigvis appetitten fra morgengrøden, tværtimod og det kan derfor være bedre at give flaske tidlig morgen end om formiddagen.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske, måske bare 100ml

Morgen 7.30: 3/4-1 dl. havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 dl. Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske

Frokost 11.30: 3/4-1 dl. Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop

Flaske og puttes til middagslur kl ca 13 som nu.

Eftermiddag 15-16: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden og 3/4-1 dl. flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.

Aften 18: 3/4-1 dl. Grøntsagsmos med ...


Annonce

... kød eller fisk, udgangspunktet er mere og mere jeres mad, begynd f.eks. gerne med forskellige risretter nu, suppleres med en kartoffelbåd, kogte stykker blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30

Sen aften 23-24: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne.

Som du kan se af denne plan, så er mængden af skemad i hvert måltid skruet ned til det halve. Samtidig får han kun en flaske i løbet af dagen - inden sin middagslur og det betyder også at der går noget tid mellem at han tilbydes frokost og tilbydes sin flaske inden lur - og det giver bedst mulig plads til begge dele.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Derudover så tilbydes han mest mælk på ydertidspunkterne - aften, sen aften og tidlig morgen - og dermed kun en flaske om dagen - og igen på den måde bedst mulig plads til begge dele :)

Han skal drikke mindst 400ml modermælkserstatning dagligt, for at være sikret jern nok - hvis han ikke når op på denne mængde, så bør du tilbyde ham jerntilskud dagligt.

Mit skøn vil være at han i alt bør nå op på ca 750ml mme i døgnet, for at være dækket ind med kalk, vitaminer og også væske nok og derudover skal han naturligvis have så varieret en kost som muligt, så han også dækkes den vej igennem. Og han skal også drikke vand af kop, netop for at få væske nok .. :)

Den mælk der indgår i madlavningen tæller naturligt med i regnskabet, men ikke i forhold til også at sikre ham hans væskebehov - man kan desværre ikke spise sig til væske nok, det skal drikkes .. :)

Håber ovenstående plan hjælper videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce