Annonce

Annonce

Svar: Vågner efter tre kvarter - 4 mdr.


14. januar 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Signe

Tak for dit brev :)

Omkring 4 måneders alderen begynder børns søvn at indeholde flere stadier og søvnen minder i sammensætning om den søvn vi voksne sover. En søvncyklus består normalt af en lang non-REM fase, hvor vi bevæger os mellem stadie 1 til 4 og så en kort REM-søvn. Herefter starter en ny søvncyklus og dette fortsætter flere gange, når vi sover.

Netop når børn bliver 4 måneder og faktisk ofte mellem 4-8 måneder, så oplever mange forældre at deres børn konsekvent begynder at vågne efter 40-60 minutter og det skyldes ofte at en fuld søvncyklus netop i denne alder vare det antal minutter.

Det behøver ikke være problematisk, hvis barnet sover af 45-60 minutters varighed, faktisk vil mange børn ikke sove særlig meget længere om f.eks. formiddagen og de vågner op, er tydeligt friske, virker aktive, udhvilede og klar til at pludre og lege og det er okay - men det vil så være rigtig godt at arbejde på at barnet får en længere middagslur, så barnet kommer igennem flere søvncykli og gerne sove 1½ - 2 timer.

Der er altså en søvnteoretisk forklaring på at din søn sover som han gør, men det betyder ikke at du ikke gerne på arbejde på at han mindst en gang dagligt sover en længere lur. Det kan nogle gange hjælpe at du stiller dig i nærheden og er klar lige der, hvor du ved at han plejer at vågne op. Du kan kærtegne ham, holde ham i hånden, give ham en sut, vugge barnevognen lidt eller lignende, så du hjælper ham, luller ham videre ind i næste søvnstadie og på den måde får ham til at sove længere.

Med hensyn til rytme, så er han jo i kraft af sin alder stadig meget selvstyrende og skal til en vis grad have lov til at sove, som han viser behov for. Men jeg kan dog godt være enig med dig i at det ville være dejligt, hvis han kunne flytte sin rytme, så han sov en time senere om aftenen og en time ...


Annonce

... længere om morgenen.

Da han ikke er så gammel, så er successen for at det lykkes at ændre så meget ikke så stor, men du kan forsøge og det du skal gøre er at forlænge hans middagslur, så han naturligt begydner at kunne sove sin 3 lur senere og dermed også gå senere i seng. Netop fordi han har tendens til at sove meget kortvarigt hele dagen igennem, så sover han lidt for tidligt og du er nødt til at flytte lidt på hele dagens rytme og altså især arbejde på at han sover en længere middagslur.

En plan kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes eller flaske og sover videre

Formiddag 9.30: Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur, sover her måske kun 45 minutter

Frokost 11: Tilbydes små smagsprøver af lidt grød, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur kl. 12.30 og du skal her forsøge at arbejde på at han gerne sover et par timer. Gerne ved at give ham mælk og så trille ham i barnevogen og kører en lang tur netop for at holde ham sovende hele tiden


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: Ammes eller flaske

Sover herefter dagens 3. lur, som måske også kun varer 45 minutter

Aften 19: Ammes eller flaske og puttes til natten

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Midt nat 03: Ammes eller flaske

Du spørger om hans vågne-tidspunkt er blevet en dårlig vane og det kan man et eller andet sted måske godt sige, i hvert fald så får han naturligt behov for at vågne tidligt, når han også sover tidlig hele dagen igennem. Og derfor er det en rigtig god idé, hvis du kunne forsøge at arbejde på at hele dagens rytme flyttes lidt, så han sover lidt senere hele dagen igennem og dermed også lidt senere om morgenen. Men det største skift hos jer sker sandsynligvis ved at du får ham til at sove længere middagslur ...

Jeg håber at ovenstående plan giver jer lidt idé om, hvordan I kommer videre :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce