Annonce

Annonce

Svar: Vågner stadig mange gange om natten - 9 mdr.


8. januar 2012

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Du

Der er naturligvis altid nogle børn, som vokser sig til gode søvnvaner. De kan have gode forældre, der er der for dem, giver den omsorg der er nødvendigt, som skaber de nødvendige rutiner, giver den rigtige mad, søger for den rigtige aktivitet osv. osv. forældre som gør alt, hvad der er nødvendigt for at sove godt - man gør alt og alligevel synes intet rigtigt at virke. Ja sådan er det, desværre og så må tiden arbejde for en ... og måske er det tilfældet hos jer.

Men om ikke andet, så må det give jer en ro at vide, at I har gjort hvad I kunne og at tiden så må arbejde for jer, I kan ikke gøre mere :)

I skal naturligvis forsøge at bibeholde de gode vaner I allerede har fået skabt. Det vil sige rutinerne med at sove i egen seng, holde amningen på et reelt behov og ikke begynde at øge dette så han søger brystet unødigt om natten. Give grød, bad, sikre at rytmen om dagen passer bedst muligt osv. så alt er som det bør være og holde fast i det. For det skal nok give pote på et tidspunkt ...

I skal være opmærksomme på om han kan have problemer med ørerne, med tandfrembrud eller lignende, som kan gøre at han vågner om natten og har det bedst med at være på højkant.

I skal også være opmærksomme på om han nogle gange kommer til at powernappe om eftermiddagen. Det kan være hvis I er oppe at handle og han falder i søvn i bilen og i tiden fremover kan det være bag på cyklen eller i bilen på vej hjem fra dagpleje eller vuggestue. Hvis han powernapper omkring kl 16, også selvom det er kort tid, måske bare 20 minutter så kan der faktisk ske det, at han får en opvågning midt nat, hvor han tydeligt ikke kan sove, men virker frisk og i vigør ...

Det er også sådan at vi har et naturligt dyk og et peak netop kl 15-16 og kl 03/04.

Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor jeres dreng naturligt sover og perioder hvor han er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når ...


Annonce

... han er træt og falder i søvn og varer til han spontant vågner op, fordi han ikke har behov for at sove mere.

Hver søvnfase indeholder perioder hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Ofte ligger dette tidspunkt omkring kl. 03 og det er derfor det ofte er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. på det tidspunkt end det f.eks. er at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.

Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen. Her har vi brug for en powernap og hvis vi ikke får en så klarer vi det ofte med lidt sukker og en kop kaffe, når vi er voksne, hvor børn ofte har brug for en lur ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når man ser på vores rytme over et døgn, så er det altså et peak f.eks. kl. 03/04 om natten, hvor vi sover let og gerne står op, hvis vi skal tisse osv. og det modsatte dyk om dagen omkring kl. 15/16, hvor vi ofte er trætte og godt kunne have brug for et hvil.

Det sker nogle gange, at børn har et søvnmønster, hvor de tydeligt er trætte netop kl 15/16. Nogle sover måske stadig middagslur her og andre tager en powernap og hvor man så også ser at barnet vågner op og er aktiv kl 03/04 om natten, - som tilfældet lyder til at være hos jer. Der kan altså være en sammenhæng mellem hans dyk om dagen og hans peak om natten ... Igen en forklaring på hvad der sker, som naturligt ikke løser jeres problem, men som bekræfter, at det ikke er alt du kan gøre noget ved, der er nogle gange at børn vokser fra tingene - og igen er det bare vigtigt at man ikke skaber dårlige vaner, i den vågne periode. I skal f.eks ikke begynde at servere mad for ham på det tidspunkt, for så vil han begynde at vågne fordi han er sulten ... :)

Jeg håber du kan bruge mine tanker og ord lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :) Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce