Svar: Misfarvede tænder
Kære S
Din dreng er 14 måneder nu og behøver normalt ikke længere at få jerndråber. Det anbefales at give D-vitamin de første 2 år, men jern gives de første 12 måneder.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn får dagligt tilskud af jern for at modvirke anæmi men også for at sikre barnet optimal jernstatus ved udgangen af første leveår. Udover at barnet får et dagligt jerntilskud skal barnets behov for jern også dækkes via en varieret kost, der naturligt skal indeholde fødevarer som kød, fisk, fjerkræ, indmad osv.
Børn der ernæres med modermælkserstatning og som får mindst 400ml mme dagligt vil være dækket ind med jern den vej igennem og skal derfor normalt ikke have tilskud af jern derudover.
Jerndråber gives normal bedst sammen med lidt frugtmos, da det vil fremme optagelsen af jernet. Samtidig vil risikoen for at jerndråberne farver tænderne ...
... være mindre, når jernet gives i mos.
Med mindre jeres læge har ordineret noget andet, så har din dreng altså ikke længere behov for jerntilskud og I kommer derfor ud over problemet med tænderne. Du fortæller også at han får en flaske med mme at sove på og han får jo også jern derigennem, så han lyder til at kunne stoppe med jern :)
Med hensyn til flasken, så har han faktisk også en alder nu, hvor det anbefales at du trapper denne ud. I stedet kan han få en godnatgrød og en kop mælk og en godnathistorie inden han skal sove. Det er tid til at I indfører et nyt putteritual.
Vælger du at bibeholde flasken lidt endnu så bør han få den før han får børstet tænder, så han ikke har mælkesukker liggende omkring mælketænderne om natten ... Men et nyt ritual vil være en rigtig god idé :)
Så tid til forandring hos jer :) rigtig meget held og lykke med det :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.