Annonce

Annonce

Svar: Indkøring i vuggestue - søvn


5. januar 2012

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Som du beskriver situationen, så virker det meget firkantet og meget ufleksibelt. Det lyder også meget tidligt, hvis nogle af børnene allerede puttes til formiddagslur kl 8 om morgenen, men det er måske fordi børnene i den institution generelt bliver afleveret meget tidligt om morgenen - det kunne tænkes. Det vil være naturligt at børn har brug for at sove tidligt dagen igennem, hvis de vækkes eller vågner kl 5-6 hver dag.

Men der skal naturligvis være mulighed for fleksibilitet, så børnene ikke kun puttes efter klokken men efter behov, som du også har oplevet i den institution hvor du selv har været ansat. Og så igen - det kan faktisk være nødvendigt at vække ham om morgenen, for at få skabt en nogenlunde fast rytme, hvor han kan være vågen og aktiv samtidig med de andre børn i institutionen. Der er jo ikke meget idé i at være i vuggestue imens de andre sover og at han så skal sove, når de andre vågner og skal lege og være aktive sammen.

En anden løsning var at lade ham vågne af sig selv om morgenen og så aflevere ham kl 9.30. Det vil være rigtig dejligt for ham, at kunne vågne af sig selv. Hvis de ikke skal på ture eller andet, så kan du vel godt få lov til at aflevere ham efter kl. 9. Og så vil han sandsynligvis godt kunne være vågen til kl er 11.30, hvor de andre også puttes. Hvis han er vågnet af sig selv, så er overskuddet naturligt større. Der sker også så meget nyt for ham og de spiser jo f.eks. frokost sammen og det vil godt kunne aktivere ham så meget at han helt glemmer at han er træt og på den måde vil kunne blive puttet, til middagslur sammen med de andre.

Det problematiske i dette er, at han sandsynligvis stadig er for lille til at kunne nøjes med kun en lur dagligt og vil have brug for to lure. Hvis han sover første lur som en middagslur, så vil han naturligt have brug for en kort lur sidst på dagen og den vil ligge så sent (efter kl 16) at den ...


Annonce

... naturligt vil påvirke hans nattesøvn. Det vil sandsynligvis betyde at han enten vil være meget svær at få i seng eller at han vil begynde at vågne midt om natten.

Hvorimod hvis du vækker ham om morgenen og får dagen startet i god tid, så han spiser morgenmad kl 7.30-8, afleveres, sover formiddagslur, vågner, leger, er aktiv, sover middagslur osv. så vil han stille og roligt også få en rytme, hvor han naturligt vil være parat til at komme i seng kl 19.30 og af sig selv så sandsynligvis også selv vil begynde at vågne tidligere om morgenen og være parat til at komme i vuggestue.

Der er i princippet ikke noget i vejen med at han har en sen søvnfase, det vil sige en rytme, hvor han sover længe og sover sent hele dagen igennem. Han må gerne sove på denne måde, hvis det virker rigtig godt for ham og for jer. Men det er ofte problematisk netop når børn starter i institution, fordi hverdagen her ikke er skruet sammen så børn sover sent ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg forstår godt det dilemma der ligger i at jeres dreng faktisk sover rigtig godt og har en rytme, som han trives med. Og jeg kan sagtens forstå at du er imod at han skal vækkes fra alle sine lure og ikke kan få lov til at sove, det han viser behov for - netop når han nu trives rigtig godt med den rytme han har. Du har jo ret i at han har brug for sin søvn og netop når han begynder i institutionen og får så mange nye indtryk der skal bearbejdes, så er det vigtigt at han får søvn nok.

Det lyder som om at institutionen ikke er den rigtige for jer og det er i hvert fald ikke et godt udgangspunkt at I allerede her, hvor han endnu ikke er startet, ikke kan blive enige om, hvad en god soverytme er. Det er dårligt for alle parter at starte med en sådan diskussion og du kunne jo godt prøve at finde ud af, om der er mulighed for at han kan starte et andet sted, der vil passe bedre til jeres temperament.

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce