Svar: Mad og forvirret
Kære Henriette
Jeg kan godt forstå du synes det kan være forvirrende med mad og hvad man må give hvornår .. Det er også derfor jeg har lavet en bog der hedder "Helens bog om børn og mad", hvori du kan læse det hele og slå op, hvis du bliver i tvivl :) Måske skulle du ønske dig den i julegave ...
Egentlig har alle i mødregruppen ret, både du og de andre mødre. Det er sådan at børn fra 6 måneders alderen kan få stort set alt. De må begynde at få mad, der tager udgangspunkt i familiens mad, de må få glutenholdig produkter, grøntsager der indeholder nitrat, kød, fisk osv.
Men at de må få næsten alt betyder ikke at de fra den ene dag til den anden bare skal have det hele. Det er vigtigt at tingene introduceres gradvist og at man møder barnet i den udvikling barnet går igennem.
Børn må godt fra de er 6 måneder gamle få f.eks. havregrød og øllebrød, som indeholder gluten. Disse grødtyper anbefales netop fordi indholdet af gluten er meget lavt i havre og rug. Det er betydeligt højere i f.eks. hvede. Derfor anbefaler jeg også at man introducere flerkornsgrød i 7 måneders alderen og at man f.eks. giver barnet pasta omkring 8 måneders alderen. Det er en naturligt rækkefølge at introducere f.eks. gluten på. Samtidig vil børn naturligt omkring 8 måneders alderen begynde at tygge og vil have glæde af at øve sig på lidt godt kogt pasta, som netop kan vende dem til lidt mere bid. Men ja - de må i princippet gerne få pasta, når de er 6 måneder, men man skal være meget opmærksom på indholdet af gluten og at dette skal introduceres gradvist.
I hånden anbefaler jeg ristede rugbrødsbjælker fra 6 måneders aldere. Det vænner barnet til rugbrødssmagen, de øver sig og styrkes mundmotorisk og rug er som sagt med lavt indhold af gluten. Men de må også gerne få andet at gumle på.
Ris indeholder ikke gluten ...
... og de må gerne få ris. Ris er netop ofte rigtig godt til at give barnet mere bid og struktur i en ret og lære at tygge mere :)
Salt skal børn som udgangspunkt ikke have når de er under et år og det anbefales at man krydrer med andre krydderier end salt. Det vil sige at hvis man laver en kødsovs, hvor kødet står og småsimrer i tomatsovs, krydret med løg, hvidløg, timian, oregano eller lignende, så behøver man slet ikke tilsætte salt og hele familien kan spise det samme. Og har man som voksne alligevel behov for salt, så anbefales det at man bruger bordsalt.
Der sker dog ikke noget ved at man tager en kartoffel fra til barnet, selvom kartoflen har kogt sammen med familiens kartofler, hvis bare kogevandet kun er let saltet. Men der skal ikke tilsættes salt til barnets mad. Det er helt korrekt! :)
Komælk kan gives i små mængder. Det betyder ikke at barnet skal have komælk, men hvis du laver f.eks. kartoffelmos på sødmælk, så kan I alle spise det samme. Du kan også godt bruge sødmælk i hans grød og mos, men det afhænger af hvor meget du bruger - det anbefales max ½ dl. Og det afhænger også af hvad type mælk han iøvrigt får og hvor meget han får af det. Som udgangspunkt bør han først fra 9 måneders alderen få større mængder komælk og han bør få modermælk eller modermælkserstatning til han er et år :)
Med hensyn til jerntilskud, så kan han blive dækket af dette, hvis han får mindst 400ml modermælkserstatning i døgnet og da jeg ved at du overvejer at gå over til fuld flaske og stoppe amning, så vil mme af flaske være måden du sikrer ham både jern og mælk på.
Du kan også prøve at købe Babyfer - det er jernpulver der strøs på frugtmos og spises med ske og altså ikke dråber :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, og ellers - så er der jo min bog om børn og mad :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...







