Svar: Aftensmad - 16 mdr.
Kære Louise
Det er vigtigt at det ikke kun er om aftenen, at jeres datter tilbydes grøntsager, kød og fisk, som du gerne vil have hende til at spise. Det er vigtigt at hun også får dette til frokost og at hun både får det koldt og varmt. Nogle børn vil f.eks. ikke spise den varme frikadelle (kød eller fiskedelle) om aftenen, men når de får den som gnavedelle til frokost, så glider den ned ..
Grøntsager kan give kogte og varme, men kan også ofte gives kogte og kolde og nogle grøntsager kan også gives som råkost. Du må godt med den alder din datter har nu forsøge at tilbyde hende en lille smule råkost, det kunne være helt fint revet gulerod, fint revet spidskål, fint revet æble og så lidt appelsinsaft dryppet hen over. Det kan hun f.eks. få om eftermiddagen, som et sundt mellemmåltid der og hvis hun har fået lidt grøntsager eftermiddag, så behøver du ikke fokusere så meget på, hvad der glider ned af grøntsager til aftensmaden, så er det okay, hvis hun der hellere vil spise pasta ...
Medtænk også grøntsager i de hjemmebagteboller som hun er glad for at spise. Du kan komme mange slags ...
... grøntsager i boller - gulerod, kartofler, spinat, græskar osv. kan bages ind i boller og brød og på den måde kan du sikre hende lidt ekstra variation.
Protein kan hun også få via fisk - og hun må gerne få rejer, hvis hun synes det er sjovt at spise. Hun må også gerne få forskelligt fiskepålæg som tunmousse, laksepostej, sildepostej, torskerogn, makrel osv. Hun kan også spise fiskefilet og må gerne få lidt remoulade til .. :)
Protein får hun også via f.eks. æg og du må gerne give hende æg et par gange om ugen. Også fuldkorn er godt, - bag med grove meltyper og giv hende stadig også grød af forskellig slags. Og så får hun også protein via mælkeprodukter - f.eks. tykmælk eller du kan give hende ymer, med den alder hun har nu.
Det er fint at afslutte dagen med en godnatgrød, banan eller lignende, men prøv at adskille det fra aftensmaden, så hun ikke får det som erstatning for ikke at spise den varme mad. Hun kan f.eks. få aftensmad kl 18, komme i bad, få nattøj på osv. og så få godnatgrøden og derefter blive puttet i seng :)
Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.