Annonce

Annonce

Svar: Hård mave - hvordan får vi maven i balance?


5. oktober 2011

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære MT

Først lige en vigtig ting - du skriver at I har givet jeres datter laktose. Jeg går ud fra at det er en skrivefejl? Laktose er mælkesukker, det hun skal have er laktulose ..?!

Hvis laktulosen ikke virker, så kan I tale med lægen om at hun får Movicol i stedet, det fungerer for nogle børn bedre. I kan også tale med lægen om, hvorvidt jeres datter er så forstoppet, at hun har brug for at få et lille microlax - det vil sige en lille sprøjte med afføringsmiddel, som I giver hende i endetarmen, det kan opbløde den måske faste knold hun har stående, så det kommer væk og derefter skal maven så holdes igang, så hun ikke får problemer igen ... til små børn skal microlax altid gives efter aftale med lægen og du skal være opmærksom p å at til børn under 3 år må kun halvdelen af tubens spids indføres i endetarmen.

Det er vigtigt at se på sammensætningen af hendes kost. Det er vigtigt at I stadig giver hende både grød og grøntsagsmos og det er vigtigt at I stadig tilsætter ekstra fedtstof til hendes mad. Hun har en alder nu, hvor hun naturligt spiser mere og mere familiemad, men hun må stadig ikke spise for fedtfattigt og for fiberholdigt. Det er vigtigt at I f.eks. varierer mellem lyse pastaskruer og fuldkornsskruer, hvis I selv kun spiser "fuldkornstyperne".

Det vil være en rigtig god idé med en tommelfingerregel om at hun kun får 2 portioner grød dagligt, resten skal være grøntsager, kød, fisk, frugt, kartofler, ris, pasta og brød. Hun skal have vand at drikke til alle måltider og hun skal ammes eller have flaske 3 gange dagligt. Derudover vil det være godt at give hende et eftermiddagsmåltid bestående af et ...


Annonce

... surmælksprodukt, fordi det er med til at holde maven igang naturligt.

En dagsplan kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, lavet med vand, mælk og fedtstof, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos (evt. jerntilskud). Vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg og suppleres stadig med grøntsagsmos ved siden af. Det kan være hjemmelavet mos eller mos fra glas. Vand af kop.

Ammes hvis du er hjemme og puttes til middagslur. Hvis du er på arbejde og hun ikke vil tage flaske, må hun få mælk af kop at sove på.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller frugtmos, ½ bolle med smør og ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs af forskellig slags. Maden skal tage udgangspunkt i jeres mad og der skal både være mos og mad i stykker. Kartofler kan moses med sovs og frikadellen gives i stykker. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød som del af putteritual

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover derefter videre.

Det er vigtigt at I sikrer hende væske nok - både vand af kop til måltiderne og som tørstslukker derimellem, men også via amninger. Hun har brug for 3 amninger eller 3 flasker dagligt med den alder hun har, netop for at være sikret væske nok ... og hvis hun ikke vil flaske, så er du nødt til at amme hende og når du så ikke er der, så må hun drikke det hun kan af en kop ...

Jeg håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce