Annonce

Annonce

Svar: Mælk ved siden af skemad


3. oktober 2011

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det anbefales at bibeholde amning ved siden af skemaden til din dreng er 12 måneder gammel, men antallet af amninger skrues stille og roligt ned, så skemaden og den rigtige mad kommer til at fylde mere og mere og mælkeindtaget mindre og mindre. Det sker stille og roligt, det sker gradvist.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen have behov for 6 amninger i døgnet, og når barnet bliver 7 måneder, så skrues ofte ned i antallet af amninger og mængden af skemad øges lidt. I 7 måneders alderen vil 4 amninger ofte være passende.

Når barnet bliver 8-9 måneder gammel vil det ofte være passende med 3 amninger i døgnet. Her udover vil barnet få mad i stykker og også stadig skemad.

I 10 måneders alderen vil 2 amninger i døgnet ofte være passende og dette bibeholdes til barnet er 1 år. Ved siden af dette får barnet familiemad, stadig mad der er moset - men masser af mad i stykker, mad med masser af bid - og her almindelige børnevenlige retter.

Mængden af skemad øges og ...


Annonce

... varieres hele tiden lidt, som han nu viser behov for og som du vurdere kan passe godt til ham og hans behov - så han stadig også får sin mælk og sit væskebehov dækket, sover godt, udvikler sig osv. :)

At du lige nu blender maden er fint. Det er dog rigtig godt, hvis du begynder at give de lidt grovere grødtyper, så din dreng får lidt anden konsistens og vænner sig til dette, ligesom du også skal begynde med lidt kogt fisk eller kød i grøntsagsmosen, netop for at give mere struktur og vænne ham til mere bid. Han skal også have mad i hånden at gumle på selv og øve sig mundmotorisk på, så han bliver i stand til på sigt at tygge mere og mere :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Læs min nye bog "Helens bog om børn og mad" - den indeholder præcise dagsplaner måned for måned, så du kan følge med i, hvad din dreng nu har brug for og hvordan du sikrer ham både skemad og mælk nok :) Der er også masser af inspiration og gode råd til opskrifter, idéer til hvad næste skridt er, så I hele tiden er med madmæssigt :)

Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce