Svar: Hårde ting og tyggegummi
Kære Jane
Hele peanuts ville jeg passe meget på med at give din dreng stadig væk, men han må som udgangspunkt gerne få nødder og mandler osv. Du kan godt bruge nødder, mandler og andre kerner i og på brød, som en del af en müsli eller lignende. Når jeg er særligt varsom med peanuts, så er det fordi de på grund af formen kan kile sig fast mellem strubelåg og luftrør og det kan være meget farligt.
Rå stykker grøntsager som små bidder af en gulerod, burde han kunne tygge nu, ligesom han også kan spise stykker af æble, pærer osv. som vi andre spiser. Når man er 2 år gammel forventes man at kunne spise helt almindelig mad ligesom vi andre. Men det kræver naturligvis at han har fået og er vant til mad der skal tygges, hvilket jeg dog går ud fra at han er :)
Tyggegummi - tja - børn er ofte mellem 2-3 år, når de begynder at finde ud af, at der er noget der hedder tyggegummi og viser interesse for dette. I princippet kan de godt finde ud af at tygge på det i den alder, men de vil ofte have svært ved at få det spyttet ud igen og risikerer at sluge det. Derfor er det vigtigt at de ikke for ...
... for meget og ikke får det for tit.
Det har været fremme at indholdet af xylitol og sorbitol, som ofte er i tyggegummi, kan have en god effekt på tænderne og forebygge huller. Det diskuteres, hvorvidt dette er relevant for danske børn, som jo normalt har en rigtig god tandhygiejne og det anbefales normalt ikke, at man umiddelbart giver børn tyggegummi med det formål at reducere antallet af huller. God tandbørstning to gange dagligt er stadig vigtigt og bedst.
At tygge tyggegummi øger dog spytsekretionen og det kan have effekt på tændernes sundhed i følge forskerne... men indholdet af også flour i visse typer tyggegummi er ikke børneegnet og børn kan hurtigt få for meget af de forskelllige stoffer. Dertil kommer at det er uhensigtmæssigt for små børns sprogudvikling, hvis de altid går med noget i munden - det gælder uanset om det er tyggegummi, en sut eller andet.
Så normalt anbefales tyggegummi ikke til små børn, men det er ikke forbudt :) - og giver du din dreng tyggegummi bør det være i små mængder og ikke dagligt.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre