Annonce

Annonce

Svar: Flasker..


12. september 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dejligt at høre at du har bestilt min nye bog "Helens bog om børn og mad" - glæder mig til at høre, hvad du synes om den :)

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker dagligt og nogle gange, så sker det, at det netop er flasken inden putning, som barnet fravælger først og det er okay.

Din datter bør egentlig få lidt mere mme end hun gør lige nu, men du kan jo ikke tvinge hende og så er det rigtig godt at du supplere med jerntilskud ved siden af, når hun ikke når op på sine 400ml mme dagligt. Som udgangspunkt bør hun få mellem 500-600ml mælk dagligt - i dette bør mme udgøre størstedelen og for at øge hendes indtag af mme, når hun ikke altid drikker så meget af flaskerne, så vil det være godt at du stadig bruger mme i grøden, som du laver kun til hende.

Derudover vil det være rigtig fint, at sikre hendes behov for kalk ved at tilbyde hende ost. Det kan være smøreost på brødet, det kan også være ost hun kan gnave og det kan være ost, der indgår i madlavningen. Ost er en god kilde til kalk.

Hun må også meget gerne få sovs, det er også mælk og en måde at få kalk på og samtidig er sovs i denne alder rigtig godt til også at sikre lidt mere fedtstof, fordi hun nu naturligt begynder at spise mere mad i stykker.

Hun må også gerne få lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller A38 (3,5%) med lidt frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, så du på den måde får øget hendes mælkeindtag lidt.

Hun kan også få lidt mælk af ...


Annonce

... en kop, men som udgangspunkt synes jeg det er godt at holde fast i at hun får vand til sin mad. Dette fordi det er vigtigt at hun lærer at drikke vand og hun kan naturligt blive træt af altid kun at få mælk. Vand er den bedste tørstslukker og er vigtig i forhold til at sikre hendes væskebehov.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, lavet med mme, vand, mme eller sødmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos (evt. tilskud af vitaminer og jern efter behov), vand af kop.

Formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop

Flaske og puttes til middagslur ca kl 12 som nu

Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør og ost, en lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs. Mad der tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad, vand, mme eller sødmælk af kop.

Evt flaske og puttes til natten kl 19 som nu - hvis hun ikke vil have flasken her, så er det fint at droppe den. Helt okay - du kan ikke tvinge hende og det er vigtigt at hun forbinder det at sove med noget trygt og rart.

Sen aften 23: Flaske og sover herefter videre.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce