Svar: Inddragelse i børnhaven
Kære Katja
Det er rigtigt, at der naturligt vil være internt hieraki mellem børn. Det kan ikke undgås - alle kan ikke være lige! Men det der er vigtigt er, at der er plads til alle og det må ikke være sådan, at et bestemt barn, ikke er en del af gruppefællesskabet.
Og pædagogerne skal naturligvis være opmærksomme på, hvad der foregår og de skal naturligvis også gribe ind og lære børnene, hvordan man er sammen og respekterer de andre. Der kan sagtens være ting der siges mellem børnene, som ikke er hårdt ment, selvom det kan lyde sådan - f.eks. "du må kun være med, hvis du vil være hund" - sker det en gang imellem og sker det, at det er et forskelligt barn der spiller rollen som hund, så er det sådan legen er og så skal man passe på ikke som forældre eller pædagog at blande sig, men netop lade børnene lege. Men er det altid de samme der bestemmer og er det altid det samme barn der skal have rollen som hund, sker der en systematisk udstødelse, ja så er det naturligvis et problem og noget man skal tage hånd om med det samme. Mobning kan også forekomme i børnehaver ...
Du fortæller at din dreng altid er 3´er og at det skyldes at de andre børn kender hinanden fra dagpleje og at de er naboer. Han er således "den nye" og det tager rigtig lang tid, at blive en del af en gruppe, når man kommer udefra.
I skal naturligvis forsøge at hjælpe ham med at lære de andre at kende. Det vil være en rigtig god idé at I laver legeaftaler hjemme, både hos jer og hos de andre, så han møder de andre børn hjemme. Når man leger hjemme, så lærer man hinanden at kende på en helt anden måde og det er meget givtigt.
I kan også tale med de andre forældre om, hvorvidt nogle af drengene skal begynde at gå til fodbold, svømning, gymnastik eller andet. Det at gå til noget sammen uden for børnehaven, kan også styrke hans sammenhold med dem. Samtidig ...
... kan det måske give ham stor glæde, at møde andre og få venskaber som ligger uden for børnehaven - måske venskaber, hvor han så vil kende nogen, når han på et tidspunkt skal starte i skole ...
Og så skal I lytte til hans egne forslag - om at det f.eks. er vigtigt at han møder tidligt, så han kan nå at lave legeaftaler fra morgenstunden. Når børn afleveres i børnehave, så aftaler de hvad de skal, hvem de skal lege med, hvad de skal lege og hvis han først kommer 1/2 time senere, ja så er de igang og så er det ekstra svært at være med. Derfor er det vigtigt, at I afleverer ham i god tid om morgenen, så han kan være med i de andres leg fra starten.
Pædagogerne skal naturligvis sørge for at børnene leger sammen på kryds og tværs og I kan foreslå dem, at lave temauger eller andet, hvor de laver hold med børnene, så de netop får støttet børnene i at lege med andre - også gerne, så piger og drenge kan lege sammen. I så lille en institution, er det vigtigt at kunne lege sammen på kryds og tværs og også gerne lege både piger og drenge sammen :)
I skal være opmærksomme på, hvordan han trives - om han virker glad og om han virker til at der er plads til ham, plads til at være den han er. Han må ikke føle, at han systematisk udelukkes fra de andres leg, han må ikke føle, at det systematisk er ham de ikke vil lege med. Systematisk udelukkelse er mobning og det skal der gribes hårdt ind overfor - klager han sig, er han ked af det, føler han sig konsekvent udenfor og vil ikke derhen, ja så er der et problem, som man skal handle på. Men måske trives han godt, er glad for stedet, glad for de andre drenge og oplever egentlig at de vil ham - men at det er svært at være nummer 3 fordi de kender hinanden godt - og så må I hjælpe ham med at skabe kontakten - også uden for børnehaven :)
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder