Annonce

Annonce

Svar: Dårlig vane?


6. september 2011

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Cam

Det er rigtig dejligt at din datter trives så godt med at være i vuggestue og det lyder så fint, at hun er begyndt at knytte sig til pædagogen og kan finde trøst og ro ved hende når du ikke er der :) Det er ligesom det skal være ... :)

Din datter er aldersmæssigt lige på grænsen til, at hun begynder at få lidt bevidsthed om at du er der, selvom hun ikke kan se dig. Denne spirende bevidsthed kommer først nu omkring 16 måneders alderen, indtil da, vil hun naturligt føle sig forladt og alene, når du er ude af syne. Hun kan ikke forholde sig til tid, hun ved ikke om du kommer om 5 minutter eller om 5 timer og derfor bliver hun ked af det, når du går.

Det at du afleverer hende om dagen og I der er adskilt, gør naturligt at hun må søge dig ekstra meget når I er sammen. Derfor søger hun dig rigtig meget lige nu - især når hun skal sove og i løbet af natten. Hun har brug for at mærke, at du er der for hende og du skal forestille dig at hun skal have fyldt sit "mor-depot" op, så hun har noget at tære af, når I så ikke er sammen. Og det depot fyldes netop aften og nat - så hun kan klare dagen i vuggestuen.

Derfor er det super godt at du netop nu prioritere at være der lidt ekstra for hende, gøre hende tryg og rolig og vise hende, at du ikke forlader hende :)

Hvor længe du skal sidde hos hende om aftenen ... tja ... hvis hun kan falde til ro inden for 1/2 time, fordi du sidder der, beroliger og betrygger, så synes jeg det er meget fint og godt givet ud lige nu. Der er ingen idé i at du går og hun så græder sig i søvn. Far må også gerne putte og hvis han kan gøre det på kortere tid, så er det helt fint. Du må godt på sigt, begynde at gå lidt frem og tilbage, så du stadig er der så hun mærker at du ikke går fra hende, men hele tiden kommer ind, beroliger, ...


Annonce

... betrygger, putter igen - bliver siddende, hvis det er behovet, går kortvarigt hvis hun er okay med det.

Hvis hun klynger sig til dig, græder, strækker armene op "gå ikke fra mig", "tag mig op", så skal du blive hos hende og give hende den nærhed hun beder om. Hvis hun hopper og danser og gerne vil lege og søger underholdning, så kan det være fint at du går lidt fra og til - et afhænger helt af hvad signaler hun sender, hvad behov hun har.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er en god idé at holde fast i at hun skal falde i søvn i sin egen seng på eget værelse, det er en god idé at holde fast i netop den rutine, så hun forbinder det at skulle sove med at være der. Hvis hun vågner og søger dig om natten, så kan du i første omgang forsøge at berolige hende og få hende videre i søvnen i egen seng, hvis hun ikke kan dette og kun kan sove, hvis hun kommer ind til jer, så synes jeg du skal lade hende kom i soveværelset. Men gør så det, at du efter et par timer, når pladsen bliver trang - at du flytter hende tilbage til egen seng igen - så hun begynder at vågne i sin egen seng om morgenen. Det at hun bliver puttet i egen seng om aftenen og også vågner i sengen om morgenen, kan gøre at hun på sigt forbinder det at sove med at være hele natten i sin seng.

Nogle forældre praktisere at have en gæsteseng eller en madras på børneværelset, fordi barnet så kan komme over til forældrene der, eller beroliges ved at forældrene er der, taler lidt med barnet osv. og samtidig holdes så fast i at man bliver på værelset, at man ikke komme ud ... Nogle gange fungerer det, andre gange gør det ikke. Om I vil forsøge, må I selv vurdere. Forskellen på at tage hende over til sig i gæstesengen eller tage hende i soveværelset er ikke stor ...

Jeg håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce