Annonce

Annonce

Svar: Bordskik - 2 år, 5 mdr.


6. august 2011

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Det er helt naturligt at et barn på 2½ år ikke kan sidde ved bordet i særlig lang tid. Når han har spist det han føler, han har brug for, så vil han naturligt gå ned og væk fra bordet.

Hvis I føler at han skal have mere at spise, så må I naturligvis gerne opfordre ham til at blive siddende og spise lidt mere. Det kan også være, at han efter en lang dag i vuggestue er træt og har brug for jeres hjælp til at blive madet, måske har brug for lov til at sidde på skødet hos jer eller lignende, for der at spise lidt mere og det er så okay. Men ellers er det ret vigtigt at lade ham selv mærke efter, hvornår han er færdig med at spise - og er han færdig, så synes jeg at han skal have lov til at gå fra bordet.

Hvis han så kommer og vil have mere, alligevel ikke er færdig, så skal I bede ham om at kravle op på sin stol igen "du må gerne få en frikadelle mere, så skal du lige sætte dig på din stol" så han ved og lærer, at når man spiser, så foregår det der. I skal endelig ikke begynde at løbe efter ham med tallerkenen, begynde at give ham mad imens han står ved siden af jer eller lignende. Det går ikke at han bliver fodret imens han så leger. At spise foregår ved bordet og han skal som udgangspunkt sidde på sin stol.

Hvis han undervejs i måltidet har brug for at komme over til jer og sidde lidt ...


Annonce

... og spise lidt derfra, fordi han er træt, så lad ham komme det - men igen, I kan sagtens derefter opfordre ham til at komme tilbage til sin stol igen "jeg skal lige spise min mad, du må gerne sidde her ved siden af mig imens" eller lignende.

Hvis han rejser sig, er færdig med at spise og vil lege, så må han lege, men I skal naturligvis ikke lege, hvis I ikke er færdige med at spise. Her skal I så forklare ham, at I stadig spiser og at han derfor må vente "jeg er ikke færdig med min mad, når jeg har spist kan vi lege", "Jeg sidder lige og spiser min mad, du må gerne sidde på sin stol her ved bordet imens" eller lignende. Så han hører at I godt ved at han er færdig, men stadig sætter betingelser op for, hvornår I kan lege, at I lige skal have lov til at spise færdig osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og ja - så vil han naturligvis blive fortvivlet, for han bliver ked af det, når han mærker modstand, når han mærker at I ikke gør, som han gerne vil have - at I f.eks. holder fast i at hvis han vil have mere mad, så må han sætte sig ved bordet. Men det skal I så holde fast i. I skal stadig anerkende, at han bliver sur, men holde fast i at sådan er reglerne "Jeg kan godt høre at du bliver sur, du må gerne få en kartoffel mere, men du skal sætte dig på din stol" eller lignende.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce