Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn selv i egen seng


5. august 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Trine

Din dreng lyder til at være uhensigtsmæssigt afhængig af dit bryst og af din favn, når han skal sove. Det handler om at der skal ændres på hans søvnassociationer - måden han falder i søvn på.

Det er naturligt at små børn bliver ammet og falder i søvn ved brystet, men stille og roligt skal de lære at sove uden denne afhængighed og det er der I er nået til nu :)

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Din dreng er afhængig af at få bryst og i løbet af natten er han ved at blive afhængig af at ligge tæt op af dig, søge brystet og derved komme videre i søvnen.

Det er stadig vigtigt at han bliver ammet, så han får sin mælk og ikke er sulten. Det er rigtig vigtigt at han få mad og væske nok dagen igennem for at sove godt om natten. Men det er rigtig vigtigt at han ikke falder i søvn ved brystet. Det er rigtig vigtigt at han nu lærer at falde i søvn uden brystet i munden og i stedet i sin egen seng.

Løsningen er ikke nødvendigvis at give flaske, for den kan være en ligeså forkert søvnassociation som brystet - her er ikke rigtig nogen forskel. Løsningen er heller ikke at tage hm op i armene og bære ham rundt / gå rundt med ham, som du skriver at I gør - det er i princippet en ligeså dårlig vane, som at amme ham i søvn - for han er jo afhængig af at I så tager ham op og gå rundt med ham igen og igen. Han er afhængig af jeres favn, af at være tæt på jer hele tiden.

Så længe han ligger hos dig i din seng, eller ligger i din favn, så har han det rigtig godt og han vil naturligt søge dette igen og igen. Det er helt naturligt at ligeså snart du flytter ham og han registrerer at han ligger alene, at din varme favn eller brystet er væk, så vil han vågne op, blive ked af det og frustreret, fordi han savner det - han savner det, han havde, da han blev puttet.

Det svarer i princippet til, at du går i seng om aftenen og ligger ved siden af din mand. I ...


Annonce

... løbet af natten vågner du, vil putte dig ind til ham - men han er væk. Hvad gør du så? I første omgang vil du lytte, måske er han gået på toilettet og så ved du at han kommer igen om lidt. Men hvad hvis du ikke kan høre ham, hvis der er helt stille og han bare er væk? Du ville ikke kunne sove videre - du vil derimod vågne mere og mere op, sætte dig op i sengen, kalde på ham og tilsidst rejse dig og gå ud og lede efter ham.

Og sådan har din dreng det naturligt også, han vågner op, registrerer at du er væk og vil ikke falde til ro før han finder dig igen :)

Det kan være en god idé at give ham en klud, som dufter af dig, som følger med ham når du ammer og putter ham i hans egen seng. Så han har kluden både når han ammes og når han flyttes ned for at sove - fordi den giver ham lidt af dig med i seng.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne indføre små ord, faste små kærtegn som du beroliger ham med, fordi du stille og roligt kan gøre dette mere og mere på afstand.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så vil jeg anbefale at du fjerner tremmerne fra den ene side af hans tremmeseng og kobler hans seng til din. På den måde kan han lære at sove i sin egen seng og du kan ligge ved siden af ham i din seng. Du kan altså berolige ham med din nærhed, hjælpe ham til fysisk ro og få ham til at slippe dagen osv. ved at være ved siden af ham i stedet for at gå rundt med ham eller holde ham.

Det kan nogle gange være nødvendigt at flytte ham lidt i etaper, så han fra at blive båret rundt i jeres favn, fremover falder i søvn liggende ved siden af dig i din seng. Stille og roligt fjerner du dig så mere og mere fra ham, så han sover mere og mere på afstand af dig - men stadig så du kan nå ham, lægge hænderne på ham og bibeholde de ritualer du har indført. Og så kan han tilsidst blive puttet i sengen, som er koblet til din, lære at sove der, stadig med dig ved siden af sig - men hvor I ligger i hver sin seng. Og når han så har lært at sove i sin seng, så kan han puttes direkte der.

Og brystet skal du forsøge at lirke ud af munden på ham, lige der, hvor han vil kikke på dig, smile til dig, trille om på siden og falde i søvn - på den måde lærer du ham at sove uden at han behøver have brystet i munden og stille og roligt kan tidsintervallet mellem der hvor han slipper brystet og sover, naturligt også være lidt længere :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce