Svar: Sove sammen
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Jeg er helt enig med dig i, at det grundlæggende er rigtig dejligt for de fleste børn at sove på samme værelse. Det at sove sammen med andre er trygt og rart - og på samme måde, som vi voksne helst vil sove sammen, ja så har mange børn det naturligt også sådan. Ofte oplever man også ældre børn give udtryk for, at de nyder at sove sammen, at de f.eks. kan komme og spørge om det er okay :)
Hvis man gerne vil have børnene til at sove sammen, så er det individuelt, hvornår det passer bedst. Som udgangspunkt kan man sige, at det er en god idé at vente til de kan bruge nogenlunde samme putteritual. Det vil sige, falde i søvn med samme genkendelige metode, som man så kan bruge til begge børn samtidig. Det vil f.eks. være at lægge dem i seng, og så sidde på værelset og læse en godnathistorie for dem fælles. De fleste børn vil være parate til dette i 12-18 måneders alderen.
Det gør ikke noget, at de ikke læser i samme bøger, den yngste vil ofte falde til ro ved bare at ligge og lytte til det der bliver fortalt og den yngste vil ofte også spejle sig i den ældste og gøre som den ældste gør.
I starten vil de fleste børn vågne af hinandens lyde og udfordringen består så i at man som forældre er der og beroliger og betrygger "jeg er lige her, det er bare lillesøster der larmer, læg du dig ned og sov videre" eller lignende. På den måde lærer storebror, at ...
... lillesøster har nogle lyde som han ikke behøver reagerer på, det skal du nok tage dig af. Han kender lydene og vil i sin underbevidsthed registrere dem, men ikke vågne af dem, fordi han ved hvad det er.
På samme måde kan de natlige lyde så netop også være beroligende og for lillesøster der stadig er så lille, at hun ikke forstår hvor I er, når hun ikke kan se jer, vil det være trygt og beroligende at kunne høre og se sin storebror. Børn får ofte først bevidstheden om at man er der, selvom man er ude af syne omkring 16 måneders alderen.
Med hensyn til legetøj, så skal de naturligvis stadig have lov til at have hver deres legetøj, selvom de sover sammen. De er to forskellige aldre, leger derfor med forskellige ting. Det er klart at visse ting kan du ikke købe dobbelt af og det skal du heller ikke, det lærer de at dele undervejs. Men nogle ting vil give helt sig selv.
Og så kan du dele deres legerum op med tæpper på gulvet, et gardin eller en speciel form for rumdeler, sørge for at de stadig har hver deres lille reol, de røde kasser til lillesøster, de blå kasser til storebror osv. Så de stadig har mulighed for at have deres personlige ting i det fælles værelse.
Der er naturligvis også børn som ikke trives med at skulle sove sammen, så hvis storebror hos jer slet ikke har lyst til at dele værelse med lillesøster, så skal I naturligvis ikke gennemtvinge det :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger