Svar: Laks og fiskefrikadeller til baby
Hej med dig
Hvor dejligt kort og præcist :)
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at PAH-indholdet er lavest midt i kødet og stiger hen mod overflader eksponeret for røg. Giv derfor barnet fiskekød fra midtstykket.
- De højeste PAH værdier findes i skindet. Derfor skal skindet altid kasseres og ikke spises.
Du kan godt købe koldrøget laks færdigpakket i de fleste supermarkeder og det må din datter gerne få lidt af. Det kan være praktisk. De smager forøvrigt rigtig godt, hvis man f.eks. selv laver sushi ... :)
Fiskefrikadeller er gode til børn. De kan varieres så de laves af forskellige slags fisk og på den måde kan man sikre børn et bredt udvalg af fisk, netop ved at mikse ...
... forskellige typer fisk i fiskefarsen.
Det må anbefales at lave fiskefarsen selv eller du kan bede din fiskehandler om at lave en fars til dig uden salt. De vil de fleste gerne gøre, hvis man bestiller det i forvejen - og så må I voksne bruge bordsalt :)
Tun på dåse, makrel i tomat, sildepostej osv. indeholder salt og giver du dit barn dette, så vil barnet naturligt få salt. Børn må gerne få disse ting og det er praktisk i hverdagen netop at give dem fisk fra dåse. Men naturligvis skal du være opmærksom på hvor meget du bruger det, giver det til dit barn og nogle gange overveje om der er noget af det du kan lave selv, netop for at holde saltmængden nede.
Det er ikke sådan at små børn slet ikke må få salt og det vil også være næsten umuligt at undgå, da der er salt i det meste af dem mad vi køber færdigt. Selv i brød, er der masser af salt ... Men netop derfor er det vigtigt ikke at salte børns mad ekstra, fordi de normalt får salt nok via den almindelige mad. Og naturligvis skal du overveje hvor meget 'færdiglavet' du giver dit barn :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...







