Svar: Spiser næsten ingenting - 16 mdr.
Kære Tanja
Der kan være flere ting som spiller ind hos jer - og tandfrembrud lyder som en god forklaring. I hvert fald skal det ikke bløde meget, når din dreng får børstet tænder, så det tyder på at tænderne gør ondt og han måske har svært ved at tygge. Du må prøve lige at tjekke at alt ser okay ud i munden på ham ... måske er han ved at få kindtænder? :)
Appetitten varierer naturligt hos børn, ligesom den gør hos os voksne. Nogle dage spiser vi mere end andre dage og det er okay. Der skal være plads til fleksibilitet her. Det er rigtig godt at din dreng drikker masser af væske og det lyder som om at han trives og udvikler sig godt :)
Når man er 16 måneder gammel, som jeres dreng, så putter man ikke længere alt i munden. Tidligere puttes alt i munden for at undersøge - men sådan er det ikke mere. Din dreng behøver ikke tage ting i munden, for at finde ud af, hvad det er - og han undersøger nu ligeså meget ved at se på ting, dreje det, røre det, kaste med det osv. Det gør han med legetøj - men naturligt også med mad. Det er derfor meget svært at få børn i denne alder introduceret for nye fødevarer, for de putter ikke bare maden i munden og slet ikke noget de ikke kender.
Samtidig vokser han heller ikke så meget mere, og har derfor ikke brug for ligeså store mængder mad som tidligere. Han vil naturligt spise mindre, men har stadig brug for mange hyppige måltider i løbet af en dag.
Han kan spise selv med fingrene eller med en gaffel og vil netop omkring 16 måneders alderen også begynde at mestre at spise af en ske. Når han lukker munden for maden, så kan det være fordi han vil selv og ikke længere vil have jeres hjælp. Modsat, så kræver det stadig stor koncentration at spise selv og han bliver meget let træt. Det er svært for ham at spise et ...
... helt måltid selv, fordi der er så meget andet han skal følge med i, gerne vil lege med, undersøge osv. Derfor har han naturligt også stadig behov for at blive madet og brug for din hjælp en gang imellem, så han får mad nok. Det er en balance, du skal forsøge at finde :)
Du skriver "... for to dage siden, fik jeg endelig mad i ham, svensk pølseret, men så foregik det også under leg, og der var svensk pølseret over hele sofaen" og du skriver også "vi vil ikke rende rundt i lejligheden med en tallerken efter ham for at han får noget i maven ..".
Det er her vigtigt at sige, at måltiderne bør indtages ved middagsbordet og ikke ved stuebordet ved sofaen og naturligvis skal I ikke rende rundt efter ham med tallerkenen.
Det er vigtigt at I har nogle faste regler og rutiner omkring det at spise, hvor I sidder sammen ved bordet og hygger jer, koncentrerer jer omkring maden. Det går ikke at se fjernsyn samtidig med. Det er vigtigt at han lærer, at han skal sidde i sin høje stol, når han skal spise, så han ved at det er der og sådan det foregår. Han skal have mad som I andre spiser - I skal altså spise det samme og du skal give ham en tallerken med lidt forskellige valgmuligheder, og så give ham madro og mulighed for at spise det han nu vil.
Han skal spise mange små måltider dagen igennem og så gør det ikke noget, hvis han ikke spiser så meget den ene gang, for så går der ikke mere end 1½-2 timer før han så tilbydes mad igen. Og så kan han spise lidt mere der.
Han skal ikke have for meget sukker, is, slik, saft osv. Det hæver hans blodsukker og det betyder at han så ikke føler sult, når I skal spise. Derfor vil han naturligt lege mere med maden, end han vil putte i munden :)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.