Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove om aftenen - 14 mdr.


26. juli 2011

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Børn i jeres datters alder, har brug for at sove ca 13½ time i døgnet og de fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt.

Jeres datter sover formiddagslur på 2½ time og eftermiddagslur på 2½ time - det er fem timers søvn i alt i løbet af dagen. Når I er hjemme, sover hun længe og kan derfor nøjes med kun en lur dagligt - ofte på 3 timer.

Det er naturligt, at de dage, hvor hun sover op til 5 timer i løbet af en dag, så vil hun naturligt ikke kunne sove mere end 8½ time i løbet af natten. Det er derfor naturligt, at hvis hun skal op kl 6, så vil hun ikke kunne sove før kl. er 21.30.

Dertil kommer at rytmen varierer fra dag til dag - I har ikke samme rytme til hverdag og i weekend. Og jeres datter er alt for lille til at kunne flekse dette. Der er alt for meget uro i hendes indre ur, hendes cirkadiske rytme. Derfor er det meget vigtigt, at I nu forsøger at skabe en helt fast rytme.

Det betyder at I skal have samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend, ferie eller helligdage. Selvom det er rigtig dejligt at kunne sove længe i weekenden, så går det altså ikke, hvis I gerne vil have hende til at sove når kl er 20 om aftenen. I er nødt til i en længere periode at holde fast i en ens rytme uanset dag på ugen.

Det vil her sandsynligvis også være nødvendigt at afkorte hendes dagssøvn, altså vække hende, så hun ikke sover 5 timer i løbet af dagen, men i stedet får forlænget sin nattesøvn.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, letmælk af ...


Annonce

... kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover 45 minutter, max 1 time, ca kl. 9.30-10.30

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg, eller varm frokost. Skal have kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris og pasta til frokost. Der skal være mad i stykker og moset mad. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca 12.30-14.30, så hun samlet sover ca 3 timer i løbet af dagen, ligesom hun sandsynligvis vil gøre, når hun begynder at kunne nøjes med kun en lur.

Eftermiddag 15: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Tilbydes også gerne en portion tykmælk med rugbrødsdrys, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Før aftensmad 17: En tallerken med lidt grøntsager, evt. en lille portion fint revet råkost, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, som I andre også spiser, - risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs. Helt almindelig børnevenlig mad. Letmælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten, suppleres gerne med banan som nu, vand af kop

Puttes til natten ca 19.30 med godnathistorie osv. som I allerede gør.

For at få ændret på tingene hos jer, er I altså nødt til at se på hele dagens rytme, I er nødt til at have et fast stå op tidspunkt og et fast puttetidspunkt og I er nødt til at medtænke hvor meget og hvornår hun sover i løbet af dagen. Det er nødvendigt at have en ens rytme uanset dag og det er vigtigt at I følger rytmen fast nogle uger, før I vil begynde at kunne mærke en effekt - ligesom I er nødt til at holde fast i rytmen det næste lange stykke tid frem :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce