Svar: Brok og gråd - især i forbindelse med putning
Hej med dig
De fleste børn vil i 10 måneders alderen græde med tårer, når de er kede af det, men kan godt brokke sig og vise utilfredshed uden tårer. Og er jeres datter ulykkelig, vil hun normalt græde med tårer ...
Men det betyder naturligvis ikke, at I ikke stadig skal reagere på hende og de signaler hun sender, men I skal naturligvis forsøge at finde ud af, hvordan I reagerer bedst.
Hvis hun virker ulykkelig, græder, rejser sig, strækker armene op mod jer "tag mig op", "gå ikke fra mig", så er det vigtigt at I lytter til dette og tager hende op, beroliger og betrygger. Så har hun brug for fysisk nærhed, for at komme ned i gear og finde roen igen.
Hvis hun ligger ned i sin seng, virrer med hovedet, klynker og brokker sig og virker uroligt og tydeligt har svært ved at finde ro - så er det sandsynligvis netop det, som er ...
... årsagen. Altså at hun er træt, men ikke kan finde ro. Her kan det være en god idé at lade hende ligge og så sidde hos hende, holde hænderne på hendes krop, lade hende mærke nærheden af jer, gøre hende tryg - men uden at I tager hende op. Altså holde fast i at hun jo netop er træt og derfor skal sove. Det er okay at det er svært for hende, men det er hendes behov og derfor sidder I der og hjælper hende med det.
Hvis I tolker forkert, så I regner med at hun er overtræt og skal hjælpes til ro i sin seng og hun så ikke vil det, ikke har det behov, så vil hun ikke falde i søvn, men vil i stedet blive rigtigt ked af det - og så vil I ikke være i tvivl og så vil tårerne sikkert også komme :) Så skal hun naturligvis op, beroliges i jeres favn og først puttes igen, når der atter er ro på :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Sprog
Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.
At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder