Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke trøstes


25. juli 2011

Kategori:
Alder:
4 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Trine

Dejligt at høre fra dig igen! ;)

Jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

En del børn, vil når de når børnehavealderen, have en periode, hvor de ikke vil trøstes, ikke vil sidde på skødet og kæle og nusse - men vil "klare sig selv". Når man er 4 år er man "stor" og mere og mere bevidst om hvordan man opfører sig rigtigt. De fireårige har rigtig meget brug for voksnes anerkendelse, de har brug for at føle sig betydningsfulde, de har brug for at vide, at de har en vigtig rolle i familien og de opsøger tit voksnes godkendelse. Ofte med fokus på ting de mestrer "se hvor højt jeg kan springe!", "se hvordan jeg kan balancere", "se hvor hurtigt jeg kan cykle", "se min tegning, er den ikke flot" osv.

Det er meget vigtigt for børn i denne alder at føle sig betydningsfulde og få de voksnes anerkendelse. Og selvom I anerkender Emil, fortæller ham at det er okay at græde, når man slår sig - ja at det er okay at slå sig, så er det for ham lige nu et nederlag - for han føler sig som en stor dreng og det er ikke rart at mærke, når man ikke kan alt det man gerne vil. Han forsøger at udtrykke sin selvstændighed og vise at han er stor og kan selv.

Min ældste datter gjorde det på en lidt anden måde, da hun var fire år - hun sagde "mor, jeg vil ikke have du kysser mig hele tiden, du kan kysse mig når det er jul og til fødselsdag eller fastelavn - eller kun, hvis jeg siger du må!" Faktisk lidt udtryk for det samme "jeg er mig selv og jeg bestemmer over mig selv" ... :) Kan godt hilse og sige, at det bestemt også er hårdt at blive sat på "kys-rationering" :) :)

Det spiller naturligvis også ind, at han er blevet storebror og er igang med at finde sin rolle i netop at være den store. At han kan nogle ting og gør nogle ting som lillebror ikke gør. Og at der er forskel på om man er 4 år og gør i børnehave eller om man er baby. Og en tydelig forskel er jo det med gråd og det med at blive holdt om, båret og trøstet.

Det er ofte en periode og det ændrer sig ...


Annonce

... igen. Det er en rigtig god idé at I lader ham vide at I er der for ham, giver ham mulighed for at komme til jer, hvis han har brug for det og at du generelt sørger for at kramme ham osv. når han ikke er ked af det, så han stadig får masser af fysisk kontakt og nærhed - så vil han naturligt søge dig igen, når han har brug for det :)

I kan også læse bøger om følelser, trøst osv. Du kan gå på biblioteket og få en børnebibliotekar til at hjælpe med at finde relevante bøger. Jeg har søgt lidt på nettet og har fundet lidt forslag:

"Øv!" af Peter Mouritzen. En billedbog om drenge, følelser, opførsel, vrede. Om mælk der skvulper over, regn eller for megen varme, forkert madkasse i børnehaven, et selvmål, rosenkål til aften - værre kan det vist ikke blive! Bøv har en lige så uheldig dag som solen, så de to kan trøste hinanden. De anbefaler den fra 4 år.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

"Ikke mere kysseri". Igen en billedbog om en lille abedreng, der er voldsomt træt af familiens kysseri. Da han får en ny lillebror, mener han at babyens skrigeri er en naturlig reaktion på kysseriet. Han får derfor til opgave at trøste babyen og prøver at aflede og underholde med sine bedste tricks. Men uden held. Indtil de pludselig får øjenkontakt, lillebror bliver stille og smiler til storebror, og det der så sker er der heldigvis ingen der ser. Den anbefales også fra 4 år.

"Er du ked af det?". Om forholdet mellem voksne og børn, om angst, drilleri, fantasi, mareridt. En billedebog om Nathilde på 4½ år. Om natten har hun onde drømme om de store drenge i børnehaven. Hjemme kan forældrene trøste hende, men i børnehaven må Mathilde klare drillerierne ved hjælp af sin fantasi.

Du kan sikkert finde flere muligheder og jeg tænker at det netop ofte er rigtig godt at læse om andre, det er lettere at forholde sig til dem i bogen og tale om dem, end det er at tale om sig selv. Og Emil vil stadig lytte og tage en del til sig, når I læser og snakker om handlingen i bøgerne :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce