Annonce

Annonce

Brev:

Kost og søvn - dreng som har været meget syg - 13 mdr.


24. juli 2011

Alder:
13 mdr.

Kost og søvn - dreng som har været meget syg - 13 mdr.

Kære Helen.

Efter at have læst mange breve og besvarelser herinde, har vi nu besluttet os for selv at skrive til dig.
Vi er de heldige forældre til en skøn dreng på nu 13 måneder. Kristian er altid ved egen læge og sundhedsplejerske blevet vurderet til at være en meget kvik, aktiv og glad lille dreng. Og det er han også! Men vi har alligevel to store frustrationer herhjemme, som vi selv tror hænger sammen, nemlig kost og søvn.

Kristian var ved 1 års undersøgelse (for 1 mdr. siden) 77.5 cm. lang og vejede 10 kg. Han har aldrig været en tyk dreng (53 cm og 3170 g. ved fødslen), hvilket også er OK., men vi syntes nu han er ved at blive lidt for slank. Jeg har vejet ham på vores egen vægt, og selvom jeg ikke 100 % kan stole på det, så viser vægten nu kun 10.2.

Vores situation er den, at vi lige nu holder en måneds sommerferie, eller går Kristian til daglig i dagpleje, hvilket han har gjort siden han var 7 måneder, og det går på alle måder rigtig godt i dagplejen.

Dog har Kristian været meget syg (overvejende virus), og har tendens til at producere meget høj feber. De dage hvor Kristian er syg, spiser han selvfølgelig ikke så meget.

Vores første frustration er, at Kristian er meget småtspisende, og det er ligesom om, at måltiderne er blevet en konflikt istedet for noget der er hyggeligt, hvilket jeg er meget ked af. Vi gør det, at vi giver Kristian mad inden vi selv spiser, da han stadig bliver madet (overvejende) og så sidder han med ved bordet og spiser et stykke brød, en kiks, eller noget andet når vi spiser.

Han afviser meget hurtigt maden, og jeg prøver at lokke mere i ham. Nogen gange lykkedes det, andre gange ikke. Han spiser følgende i løbet af dagen:

Kl. 6.00 Havregrød (helt klart favorit-måltidet). Spiser ofte en hel portion (1 del. havregryn, 2 dl. vand, letmælk, en ½ most banan og en smørklat) + mælk i kop.

Kl. 9.00 1 ostehaps + ½ bolle + vand i kop. Afviser nogen gange bollen.

Kl. 11.00 ½ stykke rugbrød med leverpostej + smør. / frikadelle / æg mv. + mælk i kop. Dette måltid er en kamp

Kl. 15.00 1 ostehaps + ½ bolle + 100 ml. yougurt naturel med most banan + mælk i kop. Spiser nogen gange ikke det hele

Kl. 17.30 aftensmad bestående af f.eks. lasagne, kartofler/ forskelligt kød eller fisk / forskelligt grønt/sovs. Spiser ofte en meget lille portion

Kl. 19.45 natflaske ml. 180-250 ml. vælling

Jeg er bange for at Kristian spiser for lidt. Samtidig kan jeg ikke få ham til at spise frugt ...


Annonce

... (med mindre det er most i havregrød/yougurt). Jeg har prøvet alt muligt forskelligt slags, og prøvet at give ham det i stykker eller most det, men hver gang ligner han en "sur citron" og spytter det ud.

Som noget nyt her i sommerferien, har vi skippet morgenluren, så Kristian kun sover en middagslur. Grundet til det var, at han vågnede meget tidligt (ofte kl. 5.00) og ikke ville sove mere, og han var svær at ligge til lur og aften.

Jeg tror på det er det rigtige for Kristian (han er blevet meget nem at få til at sove til middag og aften og virker faktisk gladere). Lige nu sover han middagslur fra kl. 12.00 til 14.00/14.30 og bliver puttet kl. 20.00, og vågner som regl kl. 6.00. Det er kun 12 timers søvn/døgn, er det nok? Det der er mærkeligt er, at han sover faktisk kortere middagslur nu, hvor vi har skippet morgenluren (sov før 3 timer til middag).

Kristian har altid været meget vågen om natten og er det indimellem stadig. (vi har haft få perioder, hvor han har sovet igennem uden at vågne). Han vågner ofte mellem 24 og 02 vil have mad. Hvis vi giver ham vand, græder han til han får en sutteflaske. Spiser ofte her 150-200 ml. Så han må jo være sulten. Ofte sover han så til kl. 06.00, men selvom vi har skippet morgenluren, så har han flere gange i denne uge vågnet kl. 05.00 og nægtet at sove mere. Det er kun 9 timers søvn, og er tydeligvis ikke nok for ham, da han så er pylret, så er der lang tid til middag!

Vi er meget i tvivl om "vi gør det rigtige". F.eks. er vi efterhånden meget frustrerede over stadig at skulle op og give mad om natten (han vågner ofte også flere gange for bare at blive puttet) og ikke mindst at skulle op kl. 5.00. Vi er også bekymret for, om han er for træt til at spise frokost, da vi har fjernet morgenluren. (jeg har prøvet at skifte mellem at made ham, have ham på skødet, skære små hapser ud osv.) Det ender ofte med han bliver rigtig ked af det. Jeg tænker selvfølgelig, at hans manglende indtag om dagen gør, at han er sulten om natten.

Det var en lang beskrivelse, håber meget på en lille åbenbaring. Vi elsker vores lille dreng, og især jeg bliver meget frustreret og ked af, at det ikke "bare kører" istedet for måltids-konflikter, og en efterhånden ubeskrivelse træthed fra vores side. Jeg har før tænkt, at tiden var med os, og ved 1 års alderen føler man sig sikker i rollen som mor og at han også ville sove bare rimelig godt. Men sådan syntes jeg ikke helt det er :-).

Hilsen en bekymret mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce