Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse af 5 årig


20. juni 2011

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Maria

Tak for dit brev og alle dine tanker og din ærlige beskrivelse af, hvad der foregår hos jer.

Det er vigtigt for mig at sige, at I ikke skal komme derud, hvor din datter slår dig og du sidder passivt. Din datter skal naturligvis have en reaktion og der skal sættes nogle grænser og det er vigtigt, at du forstår at sætte de grænser og markere, hvad der er i orden og hvad der ikke er - samtidig med at du anerkender din datter og den pige hun er. Det er ikke et spørgsmål om magt, det er ikke en kamp om, hvem der kan holde til mest - det er et spørgsmål om at I skal respektere hinanden, din datter skal respektere dig, men du skal også respektere hende og det hun vil.

Det er også vigtigt for mig at sige, at der er så mange ting i jeres situation, at det ikke lader sig løse via mail... Du skal kontakte en familievejleder i kommunen hvor du bor og bede om at få hjælp til at få familien til at fungere. Der er skilsmissen, rollen som storesøster, dine hensyntagen til lillebror, måden du og din datter møder hinanden på osv. Der er meget der spiller ind og I har brug for rådgivning af en, som kan komme i hjemmet hos jer og som kan hjælpe i de præcise situationer. En som også kan tale med din datter og få sat lidt ord på, hvordan hun har det.

Der er i kommunen hvor du bor, mulighed for åben anonym rådgivning og der er også et familiecenter, hvor man kan få personlige samtaler over telefonen eller ved at mødes. Det er gratis og det er anonymt. Det vil sige, der bliver ikke registreret noget omkring jer.

I forhold til din datter lige nu og her, så vil jeg foreslå at I sætter jer ned og taler sammen. Det skal være på et ...


Annonce

... tidspunkt om dagen, hvor I begge er friske og klar til at tale om det som er svært og så skal I lave en aftale om, hvordan putningen skal foregå. Hun vil jo gerne at det er dejligt og rart at blive puttet og hun vil gerne at du ser hende - hun bliver netop meget frustreret, når du ignorerer hende og slet ikke reagerer - heller ikke selvom hun beder dig om det, indtrængende siger at hun vil have sin mor - så ignorerer du og hun føler sig så presset at hun ender med at slå dig, for at få dig til at reagere - og det reagerer du så heller ikke på. Det er ikke sundt for nogen af jer, det er ikke godt.

Du bliver naturligt ked af det, for det du ønsker er at kunne putte hende fredeligt og kærligt, og at hun så lægger sig til at sove... Jeg kunne godt forestille mig at I kunne nå til enighed om hvordan, så I begge følte jer lyttet til.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Derfor foreslår jeg at du sætter dig ned og laver en aftale med hende. En aftale om hvordan putningen skal foregå. Hvad sætter din datter pris på - vil hun gerne have nusset fødder, vil hun gerne have læst historie osv. og du skal så samtidig anerkende dette og så melde ud, hvad du synes er acceptabelt - hvor mange historier læser du, hvor længe skal ritualet vare osv. Og så skal I også tage en snak om og også aftale, hvad der sker, hvis I så ikke overholder den aftale der er lavet. Helt klare retningslinjer for, hvordan det med putning skal foregå fremover, så I er enige og så det er en fælles beslutning, som I så begge holder fast i.

Og så skal I som sagt have hjælp udefra. Jeg skal sende dig et link i en separat mail :)

Rigtig meget held og lykke og knus herfra - håber I får den hjælp I har brug for hos jer! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce