Svar: Står meget tidligt op
Kære Sine
Jeg kan godt forstå du er træt - en ting er at skulle op kl 5 hver morgen, noget andet er at skulle op flere gange om natten, for at hjælpe først det ene og så det andet barn ...
Du fortæller at I flere gange om natten er hos Kornelius for at give ham sut og vand. Det er en rigtig dårlig vane - og med den alder han har nu, kan han sagtens tage dette selv. Det er vigtigt at du gør ham selvstændig her, og ikke bliver ved med at yde den service om natten.
Du skal give ham den drypfri kop med vand i sengen, som han selv kan tage og drikke af, når han vågner. Og så skal du fylde hans seng med sutte og i starten hjælpe ham med at finde en og selv putte den i munden.
Det andet er de tidlige morgener. Jeres søn lyder til at have det man kalder for en tidlig søvnfase – han falder naturligt i søvn om aftenen, det går fint med at putte ham, men han vågner en time eller to før I andre egentlig har lyst til at vågne. Når man skal ændre på en tidlig søvnfase, så er man nødt til at se på hele dagens rytme. Man kan f.eks. ikke bare putte ham senere i seng, så vil han stadig vågne til samme tid.
Vi har alle sammen en indre rytme, den cirkadiske rytme som styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.
Lys har stor betydning for vores cirkadiske rytme. Lys fortæller os noget om hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Derfor er det rigtig godt med dæmpet belysning, nedrullede gardiner osv. når det er sengetid. Og det er fint at I har mørklægningsgardiner, så han ikke vækkes af at solen står op.
Aktiviteter, hvornår vi laver noget, at der sker noget omkring os osv. er med til at bestemme hvornår vi er vågne.
Mad vi spiser, visse måltider hører bestemte tidspunkter til samtidig med at mad er vigtigt i forhold til at vi føler os mætte og trætte. Det hele hænger sammen.
Derfor skal man se på: Hvornår spiser han? Hvornår sover han? osv. Hvordan er dagsplanen nu i forhold til hvad der kunne være ønskeligt?
Da jeres dreng kun sover en lur dagligt, så er det sandsynligvis begrænset, hvor meget I kan flytte rundt her - men det er f.eks. vigtigt, at han ikke tilbydes morgenmad allerede kl. 5 da han så kan vågne op fordi han er sulten. Det vil på samme måde være rigtig godt at afslutte aftenen med at give ham en godnatgrød inden han skal sove. Han skal være rigtig godt mæt, når han lægges i seng, så I er sikre på at han ikke vågner på grund af sult. Alternativt kunne du sætte en tallerken med lidt frugt og måske en kiks ind til ham, ...
... som han selv kan tage - ud gennem tremmesengen ...? Måske et forsøg værd.
Som jeg kan regne ud, så sover jeres dreng c 12 timer i døgnet - ofte en nattesøvn fra kl. 20 til 05 og så tre timer i løbet af dagen. Du skal være opmærksom på om han kan sove lidt mindre om dagen mod at få forlænget sin nattesøvn. Hvis han nu kunne nøjes med 2 timers dagslur og så sove til kl. 6 om morgenen, ville I måske trives bedre ... Men du skal i givet fald være opmærksom på, at han ikke skal puttes tidligere i seng, men netop forlænge søvnen om morgenen og det kan være svært - det afhænger helt af hans dagsrytme.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, letmælk af kop
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.
Frokost 11.30: Rugbrød med kød, fisk, grøntsager, pasta, ris osv. kan også få varm middagsmad her. Vand eller letmælk af kop.
Tilbydes lidt frugt og puttes til middagslur 12-12.30 og sover til kl. 14-14.30.
Eftermiddag 15: En portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, ost. Vand af kop.
Sen eftermiddag 16.30-17: En portion råkost i form af gulerodssalat revet med hvidkål, æble og pyntet med appelsin eller ananasstykker.
Aften 18-18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs osv. Helt almindelige børnevenlige retter, letmælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød 19.30
Puttes til natten kl. ca 20 med godnathistorie osv. som nu
I løbet af natten - evt. lidt vand af en drypfri kop, som han selv kan tage og tidlig morgen evt. lidt frugt eller kiks ved sengen, som han også selv kan tage, hvis han vågner fordi og er sulten.
Og ellers så er det jo sådan at nogle er "morgen-mennesker" og har det bedst om morgenen og andre vil hellere sove længe og er friske om aftenen. Sådan er børn også forskellige og det er naturligvis svært, hvis man selv hører til dem der gerne vil sove og ens barn så vågner kl. 05 ... Så måske skal I indstille jer på, at for jeres dreng starter dagen tidligt og forsøge at passe en rytme ind, hvor I går tidligt i seng og derfor bedre kan overskue den tidlige start på dagen ...
Det er ikke skadeligt for ham at vågne tidligt - han kan trives rigtig godt med sin rytme og det er helt okay. Men det er naturligvis ikke godt for ham, hvis han vågner gentagende gange hver nat og kun kan sove, hvis han får sut eller vand. Derfor vil det være godt at lære ham at sove uden denne afhængighed - men det er svært, så lige nu er det snarere et spørgsmål om at lære ham at finde den selv ... :) Det vil han også kunne gøre hurtigere end du kan nå at hjælpe ham og på den måde vil hans søvn ikke blive afbrudt helt på samme måde, som den bliver lige nu ...
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder