Annonce

Annonce

Svar: Stå op tider


14. juni 2011

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tanja

Velkommen til - og dejligt at både din mand og du selv, nu synes det er en god idé at skrive til mig :)

Ja - vi har et indbygget ur og det er dette ur, som bestemmer, hvornår det er morgen. Det er derfor, at det ikke hjælper at putte jeres dreng senere i seng om aftenen, han vågner fortsat kl. 6.15 fordi hans indre ur, vækker ham der ...

Vores indre ur hedder også vores cirkadiske rytme. Vores indre ur, vores rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.

Lys har stor betydning for vores cirkadiske rytme. Lys fortæller os noget om, hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Derfor er det rigtig godt med dæmpet belysning, nedrullede gardiner osv. når det er sengetid. Ligesom det er rigtig godt i nogle familier at bruge mørklægningsgardin på børneværelset, fordi det kan holde de tidlige morgenstråler fra solen ude. Det kan ikke løse hele problemet, men det kan gøre, at man får lov til at sove bare ½ time mere.

Aktiviteter, hvornår vi laver noget, at der sker noget omkring os osv. er med til at bestemme, hvornår vi er vågne.

Mad vi spiser, visse måltider hører bestemte tidspunkter til samtidig med at mad er vigtigt i forhold til at vi føler os mætte og trætte. Det hele hænger sammen.

Det er også sådan at der er individuelle forskelle, det vi kalder A og B mennesker eller hos børn ofte betegner som Ugler og Lærker.

Ugler (B): kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, aktive, effektive – der tænker de bedst, der arbejder de bedst.

Lærker (A): Falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...

Måske er jeres dreng en lille Lærke, som bare har sin bedste tid om morgenen og han vågner, som du også skriver, jo ikke helt så tidligt som mange andre børn ... :)

Man kan godt ændre på barnets rytme, man kan godt gå ind og forsøge ...


Annonce

... at flytte på rytmen, så den passer lidt bedre til familiens rytme og dagligdagen ... nogle gange er man nødt til at gøre det, andre gange skal man se tiden an og se om barnet ikke stille og roligt ændrer det af sig selv.

Når man skal ændre på en rytme, så er man nødt til at se på hele dagens rytme. Man kan som sagt ikke bare putte ham senere i seng ... Derfor skal man se på: Hvornår spiser han, hvornår sover han, hvornår er han aktiv osv. hele dagen igennem. Hvordan er dagsplanen nu i forhold til hvad der kunne være ønskeligt?

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Jeg kan ikke se om jeres dreng stadig sover formiddagslur eller er begyndt at kunne nøjes med kun en lur - men det vil ofte spille ind, hvordan han sover om dagen. Både hvor mange lur han tager og hvor lange lurene er.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I skal medtænke at han jo kun kan sove en vis mængde søvn i døgnet. Og at han allerede sover en ret lang og god nattesøvn. At forlænge hans nattesøvn med en time, kan derfor godt være noget af et krav at stille og jeg er lidt tilhænger af at I måske lige ser tiden lidt an og lever med, at I så må skiftes til at være den der står op sammen med ham. Han er jo frisk og glad, når han vågner og vil bare gerne lege og opleve verden, efter at have sovet i rigtig mange timer ...

Han har brug for at sove ca. 13½ time i døgnet. Lige nu varer hans nattesøvn fra ca 19.30 til 06.15 - det er 10½-11 timer timer om natten og om dagen vil han så forventes at sove 2-2½ time. Sover han mere om natten, vil han naturligt ikke kunne sove længere nattesøvn og det er naturligt at han skal i seng omkring 19.30-20 for ellers bliver dagen for lang og han bliver for træt ... Og skal nattesøvnen gøres længere, så skal han vækkes fra sin dagssøvn og det er måske heller ikke helt rimeligt, hvis han ikke sover mere end 2-2½ time. Det er jo også vigtigt at han får sin søvn om dagen dækket og får det afbræk for at kunne hænge sammen og udvikle sig ...

Men det er rytmen, tidspunkterne for mad, søvn osv. i løbet af dagen, som I skal ind og ændre på hele dagen igennem, hvis I vil forsøge at skabe ændringer om morgenen. Og jeg synes som sagt, at det lige nu lyder til at være nødvendigt at lade ham sove som han gør - måske vil tiden naturligt arbejde for jer, det kan ikke udelukkes. Det afhænger af hans dagsrytme :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce