Svar: Frisk midt om natten
Kære trætte mor
Jeg kan godt forstå at du er træt og jeg synes også at det lyder som om din lille dreng ikke sover ret meget.
Mon ikke der er en sammenhæng mellem indtaget af mad og det at han er vågen? Jeg tror umiddelbart at du skal forsøge at give ham mere at spise i løbet af dagen, gerne 3 skemåltider, hvis han kan klare det, og så skrue en lille smule ned for amningen, så han fremover får noget der mætter ham lidt mere.
Du må fortsat gerne amme ham morgen, eftermiddag og aften, men tre skemåltider derudover, samt mælk/vand af kop, vil nok kunne gøre en ændring.
En dagsplan kunne se således ud:
Morgen: amning
Formiddag: grød
Frokost: grøntsagsmos
Eftermiddag: amning
Aften: grøntsagsmos evt. med kød eller fisk
Sen aften: amning
Udover at tilbyde ham mad, som mætter mere, skal du ...
... hjælpe ham til at blive bevæget i løbet af dagen. Trille, krybe, cykle med benene osv., så han bruger sig selv. Tag ham også med ud dagligt, lad ham sidde op i vognen så godt han kan og fornemme vinden i ansigtet osv. alt hvad du kan finde på for at stimulere ham på forskelligvis og give ham forskellige indtryk, som er med til at gøre ham træt.
Det er vigtigt at lære ham at om natten sover man, men om dagen er man vågen og aktiv. Forsøg derfor at holde lyset slukket om natten, undlad at snakke for meget med ham, skift ham ikke med mindre han har afføring osv. Så han fornemmer at om natten bliver man ikke underholdt og aktiviteter er på et minimum. Amning en enkelt gang om natten kan være nødvendigt, men ellers kan han tilbydes vand. Behovet kan og skal dækkes om dagen.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder