Svar: Mad i glas
Kære mor
For mig er det vigtigste at barnet spiser, at barnet får så stor en variation som muligt og lærer at spise varieret og sundt fra starten. Det er også vigtigt, at hverdagen fungerer og at det praktiske kan gå op i en højere enhed.
For mig er det derfor naturligt at børn får både færdiglavet og hjemmelavet babymad - det ene udelukker ikke det andet, det er ikke et spørgsmål om enten eller, men om "både og".
Der er meget store krav til babymad i dag. Der er krav til fremstillingen, til sammensætningen af fødevarer, til de fødevarer der bruges osv. Der er f.eks. krav omkring indhold af pesticider - færdiglavet babymad må max indeholde 0,01 milligram pesticidrester per kilo babymos. Det er ingenting. Og fødevarestyrelsen laver jævnligt stikprøvekontroller af babymad og de er af en rigtig god kvalitet. Faktisk vil nogen påstå at risikoen for f.eks. pesticidrester i hjemmelavet babymad er større - også selvom man vælger økologiske produkter...
Man skal naturligvis vælge produkterne, så de passer til den alder ens barn har. Jeg synes også man skal se på de enkelte produkter og overveje, hvad man giver og hvorfor. F.eks. kan man købe grøntsagsmos som pulver - her vil jeg klart foretrække at købe grøntsagsmos på glas, ligesom jeg personligt heller ikke ville købe kartoffelmospulver til mig selv, men lave min kartoffelmos af rigtige kartofler :)
Med grødprodukter synes jeg ikke forskellen er så stor. Et grødpakke består ofte af mel/flager, mme-pulver og man skal så selv tilsætte vand. Laver man grøden selv, så bruger man mel/flager og tilsætter så selv vand, mælk og fedtstof.
Færdiglavet babymad kritiseres ofte for ikke at have bid nok, og derfor anbefales det at man stille og roligt, i takt med at barnet bliver bedre til at tygge, naturligt ...
... lader barnet overgå til mere og mere rigtig mad. Men ernæringsmæssigt er det fint at bruge færdiglavet babymad til barnet og det kan give barnet mere variation end det ellers ville få. Hvis man f.eks. ikke selv spiser særlig meget fisk, så kan man jo købe et glas med fisk til barnet og på den måde sikre barnet de gode fedtstoffer fra netop fisk ...
De tidlige grødtyper som risgrød, majsgrød, boghvedegrød osv. udgår stille og roligt i takt med at barnet bliver ældre og naturligt kan spise mere bid. Grød som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød kan man godt selv lave og dermed sikre barnet bid, fordi den hjemmelavede grød er grovere. Men skal man på tur, rejse eller andet, hvor det ikke er muligt at lave grød til barnet, så er det fint at give barnet færdiglavet grød i stedet.
Det samme gælder, når du skal på tur med din datter - du må naturligvis gerne medbringe en ret på glas og give hende "kylling i karry" som du spørger til. Det er helt okay, praktisk og nemt. Når I er hjemme igen, skal hun så have rigtig mad, brødhapsere, mad hun kan spise selv, holde i hånden osv.
Det er korrekt at hun fra 9 måneders alderen må få sødmælk og også sødmælksprodukter. Det er ikke noget hun skal have, men noget hun gerne må få. Det vil ofte være naturligt at introducere en lille portion tykmælk, neutral yoghurt eller lignende som eftermiddagsmåltid i denne alder og mængden i flaskerne skæres stille og roligt ned.
I 10-12 måneders alderen vil det være rigtig godt at hun får ca. 400ml mme dagligt, så hendes jernbehov dækkes den vej igennem indtil hun er et år. Og så vil det være godt hvis hun samlet får ca 500ml mælk. Det vil sige de to flasker dagligt og så lidt mælk via grød, lidt yoghurt, lidt sovs, osv.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas på din babys sarte hud
Sådan undgår du unødig kemi på puslepladsen
Som forælder vil man altid gøre det bedste for sit barn – også når det kommer til pleje af den særligt sarte babyhud. Men det kan være forvirrende og svært at finde rundt i, hvad der er sundt for huden og sikkert at bruge. Ved at vælge produkter, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.