Svar: Dagsrytme og madplan - 4 mdr.
Kære Melissa
Det vil være rigtig godt at bibeholde de to skemåltider dagligt indtil Andreas er 6 måneder. Her kan du så starte med havregrød og netop med dette introducere en morgengrød. På den måde vil han få skemad til morgen, frokost og aften :)
Det vil også være rigtig godt at du nu begynder at give grøntsagsmos om aftenen, så han får noget andet end grød og vænner sig til dette. Grøntsagsmos kan du lave af de grøntsager som I andre sandsynligvis ofte spise lidt af - det er godt at starte med kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash og lignende milde grøntsager. Du kan se i babykøkkenet her på siden, hvordan du laver f.eks. gulerodspuré. Gå ind under web-tv/babykøkkenet og find klippet med gulerodspuré. Du kan mikse de nævnte milde grøntsager på kryds og tværs. Du kan også starte med at bruge en risgrød som basis og så gulerodsmosen som topping og stille og roligt give mere og mere gulerodsmos eller udskifte risgrøden med basis af kartoffelmos :)
Som det er hos jer lige nu så sover jeres dreng godt og lyder til at trives med den rytme. Jeg synes derfor du skal bibeholde rytmen som den er. Det du fortæller lyder meget fint og man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget der fungerer. Hans søvn vil ændre sig naturligt i løbet af de næste måneder.
At han er svær at underholde hører alderen til, han er naturligt meget opmærksom på verden lige nu og vil gerne følge med i alt og det er svært for ham at ligge alene og underholde sig selv. Du hjælper ham bedst ved at være i nærheden, så han ligger på tæppet på gulvet, men så han hele tiden kan se dig og så du kan pludre lidt med ham, så han hører at han ikke er alene. Han har naturligt brug for at være sammen med dig. Og så skal du naturligvis også snakke med ham, tumle med ham dagligt flere gange om dagen, hjælpe ham med at bruge sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt.
Gå også en tur dagligt - nu hvor vejret er til det. Det vil være godt både for ham og for dig, at komme ud i den friske luft. Han kan godt være i barnevognen, ligge og kikke - du kan også have ham i en bæresele eller i en slynge, hvor han kan sidde hos dig og kikke på ...
... det I kommer forbi og på den måde få indtryk og oplevelser :)
Og med hensyn til at tage ham med ud, hvis I skal på besøg hos familie eller venner en weekend - så kan I naturligvis sagtens gøre det, også selvom han så skal flyttes over fra seng til autostol til seng igen, når I kommer hjem. Han kan naturligvis godt blive ked af det, når I flytter ham, så må du trøste og berolige, give ham lidt mælk og hjælpe ham med at falde til ro. Men måske sover han så dybt at han uden problemer lader sig flytte - det er set før :)
Og ellers har du naturligvis ret i, at det jo er bedst, hvis han kan få lov til at sove, når han skal sove og at det er vigtigt at ingen af jer stresser over det - så er det bedre at tage hjem i så god tid, at aftenrutinerne fungerer og alle har det godt! Alternativ kan der jo komme nogen og spise hos jer en gang imellem, så du slet ikke behøver tænke på det med at skulle køre med jeres dreng i autostolen.
Og hvordan overvinder man sin frygt, sin bekymring - jeg tror altid den følger med, når man får et barn. Man kan sige at man får en rygsæk fyldt med pakker og en af de pakker er bekymringen. Den ligger der altid ... mange af de andre pakker skiftes ud undervejs som barnet vokser op :) Nogle gange skal man lytte til sin bekymring og holde fast i den usikkerhed og dermed holde fast i sit nej, sin fornemmelse for hvad der er rigtigt og at det rigtige her er at sige nej. Andre gange skal man springe ud i det og se hvad der sker - for nogle gange er man nødt til at prøve sig frem, som forældre. Faktisk prøver vi os rigtig meget frem og det er okay - det er også okay, selvom vi så nogle gange laver en fejl eller kommer til at vælge noget forkert. Det bliver vi jo kun klogere af.
Og faktisk tror jeg det er vigtigt at vi som forældre kan begå fejl og erkende, når vi har truffet forkerte valg og gjort fejl. For når vi gør det, så lærer vi jo netop vores børn at det er okay at fejle og giver dermed også vores børn den tillid der skal til, for at de kommer til os, når de har begået fejl og ikke kun kommer, når de skal have ros ...:)
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder