Annonce

Annonce

Svar: Spisning og natten


28. maj 2011

Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er rigtig dejligt at høre at det har virket, at putte jeres dreng i egen seng og at I har kunne berolige og betrygge og få ham til at sove i egen seng - det er et stort fremskridt i forhold til kun at kunne sove i favn :)

Men måske derfor, virker det så også ekstra hårdt, at han lige nu søger jer igen og skriger og græder og virker utrøstelig. Nu gik det jo lige så godt, så hvad handler det her så om?

Det kan naturligvis skyldes ørene, smerter for tænder osv. som I også har fået tjekket og som lige nu virker okay. Det kan handle om manglende indtag af mad, behov for mere næring og mæthed dagen igennem, måske kan han ikke sove fordi han er sulten ... Det kan også handle om alder og udvikling og at han oplever mere og mere af verden, får flere og flere indtryk der skal bearbejdes og som derfor gør det svært både at overgive sig til natten og sove godt og roligt, når han så endelig sover.

Han har en alder lige nu, hvor han er mere og mere bevidst om hvor I er i forhold til ham. Han begynder at få lidt fornemmelse for at I stadig er der, selvom han ikke kan se jer og føler sig ikke længere forladt og alene som tidligere. Men han kan stadig have stort behov for jer, behov for jeres nærhed, han kan stadig have et stort behov for at blive bekræftet i at I er der og kan derfor godt have brug for at I er i nærheden, at han kan høre jer osv. når han skal sove, ligesom han har brug for jer når han så vågner op om natten af en drøm og derfor skriger.

Det lyder for mig som en periode, som skyldes den udvikling han lige nu går igennem og dermed også som noget der går over igen. Det er vigtigt at I giver ham den tryghed og nærhed han lige nu viser behov for :)

Og med hensyn til spisning, så er det vigtigt at I serverer mange små måltider dagen ...


Annonce

... igennem. Så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid så spiser han noget til det næste. I skal være opmærksomme på at han godt kan have ekstra behov for hjælp til at spise de dage, hvor han har været i dagpleje og er træt og at det vil være okay at I hjælper ham lidt, mader ham lidt om aftenen og ikke kun kræver at han skal selv. Det vil også være rigtig godt at I giver ham en godnatgrød inden sengetid, som en del af putteritualet, så han ikke kommer i seng på næsten tom mave :)

En dagplan ser således ud:

Morgen: Havregrød eller flerkornsgrød, letmælk af kop.

Formiddag: bolle med smør og ost, evt. lidt marmelade, frisk frugt og bær, vand af kop.

Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, og tilbehør af grøntsager, ris, pasta, kartofler. Eller meget gerne varm frokost hvor han får alle fødevaregrupper. Vand eller mælk af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag: En portion tykmælk eller lignende med drys, frisk frugt eller bær i hånden, ½ bolle med smør og ost. Vand af kop.

Før aftensmad: En tallerken med lidt forskelligt grønt, som ærter, majs, tomat, gulerod (let kogt) eller lignende. Hvis han spiser lidt grønt før aftensmaden behøver I ikke fokusere så meget på indtaget af grøntsager under aftensmaden. Vand af kop.

Aften: Familiemad, helt almindelige børnevenlige retter, kan spise alt - naturligvis i en konsistens som han kan tygge, bide af, spise med gaffel, ske og sine fingre. Vil spise selv, men har ofte også brug for hjælp, fordi han bliver træt. Letmælk af kop.

Godnatgrød give som del af putteritualet inden han skal i seng. Kan også få en banan at sove på.

Puttes med en kop lun mælk.

Jeg håber at ovenstående giver lidt indtryk af hvad du kan forvente at din dreng som nu er 16, snart 17 måneder gammel. Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce