Svar: Umuligt at putte til 3. lur
Kære Johannes mor
Tak for dit brev og velkommen til :)
De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne nøjes med kun to lure dagligt - om de kan afhænger naturligvis af hvor lang en formiddagslur og middagslur de tager, hvor tidligt de står op og hvordan rytmen hele dagen igennem forløber - men som udgangspunkt vil to lure dagligt ofte være passende.
Det er også sådan at børn netop i de perioder, hvor de skifter mellem 3 til kun 2 lure, skifter mellem 2 til kun en lur eller helt skal til at springe middagsluren over, naturligt vil have en periode, hvor det er lidt svært for dem. For nogle gange vil jeres datter egentlig virke til at have behov for den ekstra søvn - og alligevel vil hun ikke sove. Andre gange vil det være rigtig fint kun med to lure og atter andre gange skal I arbejde bevidst på stadig at give hende tre lure en overgang - I er nødt til at være fleksible her :)
Gennemsnitligt vil børn i jeres datters alder sove ca 14 timer i døgnet. Det betyder ofte at de sover måske 3½ time i løbet af dagen og 11½ time om natten. Nogle børn sover naturligt kortere nattesøvn og mere om dagen, andre sover lidt mindre om dagen og sover så lidt længere om natten (stadig afbrudt af mælk).
Når jeg ser jeres plan for dagen, så ser det umiddelbart ud til at jeres datter kan sove 12 timer om natten - hvis hun puttes kl. 19 og sover til kl. ca 7. Og det betyder at hun naturligt så kun vil have brug for 2 timers søvn om dagen ... så når hun ikke vil sove om eftermiddagen, handler det sandsynligvis om at hun samlet set får den mængde søvn hun har behov for.
For at eftermiddagen ikke skal blive for lang for hende, så kan I prøve at arbejde på at hun sover en lidt længere middagslur og en kortere formiddagslur. Så hun om formiddagen f.eks. kun sover 45 minutter og at I så om eftermiddagen triller hende en tur og prøver at holde hende sovende, så hun der tager mindst 1½ ...
... time - gerne to timer, hvis I kan. På den måde kan I arbejde på at hun sover længere midt på dagen og kan undvære den 3. lur.
Alternativet kan være at I prøver at putte hende lidt senere end I gør lige nu - men tidspunkterne lyder umiddelbart fint.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur 9.30-10, sover 45 minutter, max en time.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca. kl. 13.30 og må her gerne sove lidt længere lur - gerne 1½ time til to timer, hvis I kan få hende til det. I hvert fald arbejde på en længere middagslur end formiddagslur :)
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Ammes også ofte om eftermiddagen.
Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over, men som sagt, afhænger det af hvor lang middagsluren er. Det er en overgang.
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres også her med brødskorper, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.19.30
Sen aften 23: Ammes rigtig godt fra begge bryster og begynder at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig.
Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvor meget du ammer sen aften og i løbet af natten/tidlig morgen - måske ammer du slet ikke der - men du skal være indstillet på, at det er et reelt behov. Også i takt med at lillepigen får mere rigtig mad i løbet af dagen, så skal behovet for mælk stilles i ydertidspunkterne :) Bare så du er forberedt og ved, hvad du kan forvente :)
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.