Annonce

Annonce

Svar: Risiko for hypotermi


25. maj 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Jeg forstår godt, hvad du mener når du skriver "hypotermi" - at du oplever din datter kold, vejrtrækning, puls osv. dyb og langsom ... men mon hun ikke bare sover dybt, sover rigtig godt?

Hypotermi betyder at kropstemperaturen når under 35 grader og ved let hypotermi, vil man stadig kunne tale og 'være klar'. Der ses normalt også stigende puls og blodtryk, men hvis man har svær hypotermi vil der ske yderligere temperaturfald, fald i puls, hjerterytme osv. Din datter burde ikke kunne falde så langt i temperatur og blive så dårlig, når hun ligger i et soveværelse med 16-18 grader, har nattøj på og ligger på en lun madras og med dig tæt ved sig ... :)

Hvorom alting er, så er det naturligt ubehageligt at opleve din datter sove så dybt, at hun næsten virker livløs og jeg kan godt forstå du synes det er svært. Jeg kan jo heller ikke sige, hvad der reelt sker, jeg har ikke set hende og ikke været der i situationen, og hvis du er oprigtigt bekymret, så kunne du overveje at leje eller købe en apnø-alarm, som ville alarmere, hvis hun pludselig ikke trækker vejret godt nok ... Og så synes jeg også du skal få lægen til at lytte på hende og lige få tjekket at hun er sund og rask, ikke har problemer med hjerte, lunger eller andet. Altid hellere tjekke en ekstra gang! Det er ikke hysterisk.

At lade hende sove i en sovepose kan være en løsning - det kan være et forsøg værd, som din mand også har foreslået. Måske vil hun synes det er rart. Det kan også være at hun bliver irriteret over ikke at kunne trille omkring - men du er nødt til at prøve det, for at vide hvordan hun reagerer.

Hvis hun virker til at have det bedst med at kunne sparke dynen af, og skrifte stilling efter behov (helt naturligt for hendes alder), så kunne du overveje om hun skal have en temprakon-dyne. ...


Annonce

... Det er en dansk produceret dyne, som har en forside og en bagside (det er vigtigt at man vender den rigtigt) og den er temperaturregulerende. Det har her også noget at sige hvordan topmadrassen hun ligger på er, som du også selv er inde på.

Du kan også overveje om du vil prøve med lidt uldundertøj til hende. Det kan holde hende varm og kan også suge sveden, hvis hun sveder. Uld regulerer varme rigtig godt. Det vil sandsynligvis blive for varmt for hende i takt med at sommeren kommer nærmere - men det kan overvejes...

Nogle gange hjælper det også at putte barnet med et lille tæppe, fordi det smyger sig bedre om kroppen end dynen gør, så selvom hun får sparket dynen af sig, så kan tæppe stadig varme lidt på ryggen eller ligge let hen over hendes ben eller lignende. Du skriver dog, at når hun først er faldet i søvn, så er hun ikke slem til at sparke dynen af ... Jeg tænker at det er vigtigt at du, inden du selv lægger dig til at sove, sørger for at hun ligger godt i sin seng, har dynen på sig osv. Og hvis hun så sparker den af i løbet af natten, så må du putte den på hende igen, når du/hun så vågner.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du kan naturligvis godt prøve at sætte tremmer på sengen igen, så din datter bliver liggende i sin seng og så du ikke helt så automatisk tager hende over til dig ... Det er jo som du skriver en balance mellem at hun ikke må blive for kold og heller ikke må få det for varmt.

Det er altid svært at finde ud af, hvad der er det rigtige. I princippet er det bedre at give hende lidt tøj på og hun så sparker dynen af, end at lægge hende uden tøj under en varm dyne ...

Håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, og som sagt synes jeg lige at du skal få jeres læge til at lytte på hende, for en sikkerheds skyld. Fortæl lægen om dine oplevelser.

Fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce