Annonce

Annonce

Svar: Sover meget uroligt


25. maj 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte

Tak for dit brev og alle dine tanker. Der kan være rigtig mange ting, som spiller ind hos jer ...

For det første den sygdomshistorie jeres dreng har med sig, med smerter fra skulder og nakke, gentagende mellemørebetændelser og drænanlæggelse og nu stadig gult øreflåd og tydeligt generet ... og han er kun 7 måneder gammel. Den lille skat. Det har i hvert fald ikke givet ham en god erfaring at skulle sove, det har derimod været forbundet med stort ubehag og mange smerter, både fra skuldre, ører og nakke ...

Det tager tid at få en ny erfaring indlejret og I er her nødt til at væbne jer med tålmodighed.

Derudover har han også en alder, hvor han naturligt kan drømme meget om natten og hvor han også kan få lagt sig i stillinger som han endnu ikke mestrer at komme vækfra. Det betyder at han naturligt har brug for hjælp til at få dynen puttet om sig igen, har brug for at blive lagt på den anden side, blive kærtegnet og beroliget lidt om natten. Nogle børn vil i denne alder udnytte den natte ro der er, og derfor bruge natten til at træne deres stemme - de vågner, pludrer, brummer, siger en masse lyde og hører sig selv, - heldigvis bare i en periode, så stopper de normalt igen :)

Det at jeres dreng i søvne snakker, råber, pludrer tyder dog mest på at det foregår i drømme og at han bearbejder oplevelser om natten. I skal derfor forsøge at trække tiden nogle gange og ikke reagerer for hurtigt, men se om ikke han er i stand til at finde videre i søvnen selv. Også fordi det kan give problemer på sigt, hvis du begyder at stige op og putte sutten i munden på ham hver time... Så det er et spørgsmål om at hjælpe ham med stillingsskift, når der er brug for det, men ikke få skabt nogle vaner, som I få svært eller skal arbejde meget på at få ...


Annonce

... ændret senere hen.

Det lyder for mig som om at I er nødt til at lade tiden arbejde for jer. Jeres dreng er nødt til at blive helt rask, og så skal der gå noget tid, før han finder ud af, at det ikke er forbundet med smerte og ubehag at sove. Og så skal I være opmærksomme på ikke at få skabt nogle uvaner for tiden fremover, netop i måden I hjælper ham igennem denne svære periode på :)

Jeg vil lige sende jer en plan for dagen, som kan give jer et billede af, hvad man normalt ville forvente af hans alder:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, begynder måske med små brødhapsere af en blød bolle med lidt smør. Vand af kop.

Formiddagslur, sover måske 1 time

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med grøntsagsmos med kød eller fisk, mad i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover her et par timer, hvis I kan få ham til det. Det afhænger naturligvis også af, hvor lang en formiddagslur han har taget ... :)

Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs af forskellig slags. Mad i stykker og også stadig moset mad, og mad i hånden. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet, så I er sikre på at han ikke går sulten i seng

Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Jeg kan godt forstå at I er trætte, og jeg håber at mine tanker og også plan for dagen hjælper lidt videre og viser, hvordan I måske kan komme lidt videre ...

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce