Brev:
Dagsplan og idéer
Hej Helen,
Min soen, Kinan, er nu 9.5 mdr gammel. Jeg skriver fordi vi efter en laengere periode med sygedom (adeno-virus) - foerst 10 dage med hoej feber, diareh, og opkast efterfulgt af en uge med feber og foekoelelse - har brug for at genfinde vores dags- og natterytme.
Kinan har altid spist godt og egentlig sovet ok, men de sidste uger har lavet lidt ravage i spisningen, idet han har haft mellem 39-40 i feber og derfor ikke har spist og har faaet en del mere maelk indenbords for at undgaa dehydrering.
Om det er den extra maelk eller alderen der er aarsagen er jeg usikker paa, men han er begyndt at spise mindre, afviser ofte mad med en meget lukket mund, og faegtning med haenderne hvis skeen naermer sig med mad paa. Naar han saa endelig accepterer at spise, skubber han gerne halvdelen af maden ud af munden igen. Han faar tilbudt fingermad, men smider det oftest paa gulvet i disse dage. Han yndlingsmaaltid har altid vaeret morgenmaden - og det er typisk ogsaa her han har spist mest - men selv den er nu blevet en kamp.
Hans dagsrytme ser nogenlunde saadan ud nu;
05.30-06.00: vaagner og leger
07.00: morgenmad (havregroed eller anden korngroed med aeblemos og kanel/ingefaer)
08:45-09:00: 160 ...
... ml. maelk efterfulgt af formiddagslur paa 1-1.5 time
10/10.30: mellemmaaltid - lidt yogurt med banan, eller anden frugt, eller broed
12:00 Frokost - koed eller kylling med groentsagsmos, ris eller kartofler
13.15-13.30: 160 ml maelk efterfulgt af eftermiddagslur paa 1-1.5 time
14.30-15.00: mellemmaaltid - broed med ost/smoer/frugt
17.30: middagsmad - gerne grontsagsmos, oellebroed eller anden groed.
18.00: bad
18.30: 120 ml maelk og puttes
23:00: 160 ml maelk
04:00: 160 ml maelk
Jeg ville rigtig gerne slippe af med maelken kl. 04.00, men er ikke sikker paa om det er realistisk i hans alder at han sover fra 23.00-06.00 uden maelk. Ville ogsaa gerne kunne straekke hans soevn saadan at han sov til 06.00-06.30...07.00 er nok oensketaenkning fra min side ;-) Han vejede 11 kg foer han blev syg for 3 uger siden, men er nu nede paa 10 kg.
Jeg skal naevne at vi bor i udlandet og jeg synes til tider det kan vaere lidt svaert at finde egnet paalaeg til hans mad - det bliver oftest ved ost og smoer af samme aarsag. Her er tilgengaeld masser af friske groentsager og frugt og det faar han masser af. Han faar endnu ikke juice og jeg bruger aldrig sukker eller salt i hans mad.
Ser frem til at hoere fra dig :-)
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.