Annonce

Annonce

Svar: Midt i en søvnkrise?


9. maj 2011

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære meget trætte mor

Det lyder umiddelbart som om at du gør alt det rigtige og min umiddelbare tanke er at du skal holde ud lidt endnu og at tiden arbejder for jer ...

Når det er sagt så skal du naturligvis sikre dig, at han ikke vågner fordi han har ondt, har smerter fra f.eks. ørerne eller vågner fordi hans slimhinder er hævede og irriterede. Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at han har fået konstateret astmatisk bronkitis og dette kan naturligt godt give ham dårligere søvn, gøre at han vågner hyppigt og netop har brug for brystet for at falde i søvn ...

Det er fint at du forsøger med en lille smule skemad en gang dagligt og om formiddagen eller til frokost, ligesom det er rigtig fint at du forsøger at amme så meget som muligt dagen igennem, for at få din dreng fyldt rigtig godt op til natten.

Det lyder ikke som om at du mangler mælk. Du skriver at den løber let og nogle gange sprøjter, når han slipper. Du fortæller at sengen ofte er våd fordi du lækker fra brystet, så mælk er der umiddelbart nok af.

Han kan naturligt godt få ondt i maven og sove uroligt fordi han får for meget mælk, men han slipper jo og virker til at regulere sit behov fint selv. Han er ikke en storspiser forstået på den måde at han drikker voldsomme mængder hver gang han ammes, han flekser sit behov og tager nogle gange den vandholdige mælk og slukker tørsten og tager andre gange et længere varende måltid og får dermed den lidt federe og mere mættende mælk med ud ...

Der er altid en risiko for at barnet får maveuro, hvis barnet dier for kortvarigt ved hvert bryst i stedet for at spise længe og tømme et bryst af gangen. Du kan derfor godt forsøge om det kan gøre en forskel hos jer, hvis du lægger til samme bryst a to omgange. F.eks. starter med at amme i den almindelige stilling, skifter ham, pludrer osv. og så lægger til samme bryst men i tvillingestillingen. Det kan gøre at han får tømt brystet bedre og får lidt mere af den fede mælk, som giver mere ro i maven. Det kan være et forsøg værd - men som sagt, så lyder han til at flekse ...


Annonce

... sit behov fint og du lyder ikke til at have problemer med at danne mælk.

Det er en god idé at give ham sut fordi det at sutte sætter gang i tarmbevægelserne og hjælper mælken igennem systemet uden at tilføre ham ekstra mælk. Det at sutte kan altså godt give en ro og f.eks. være med til at hjælpe ham videre i søvnen uden at han behøver få brystet hver gang ...

Jeg synes det lyder fornuftigt at du går med ham og forsøger at forlænge middagsluren på denne måde. Det er med til at påvirke hans indre ur og han har brug for at sove. Han er ikke vågen og klar til at opleve og udforske verden, hvis du tager ham op, så vil han blivepylret og ked af det. Så det er helt rigtigt det du gør, når du bevidst arbejder på at han skal sove én lidt længere lur dagligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du kan alternativt forsøge at holde dig i nærheden og vug/tril ham lige der, hvor du erfaringsmæssigt ved at han er ved at vågne op. Tril barnevognen, hold pause, afvent, hør om han klynker og tril igen, - hvis han ikke siger noget holder du vognen stille, hvis han klynker triller du lidt igen, beroliger, vugger og holder atter pause. Ved hele tiden at trille lidt, holde pause, afvente, så lærer du ham, at det ikke behøver være i bevægelse for at sove.

Du kan også gøre det, at du lægger dig med ham midt på dagen og ammer ham i søvn i din seng. Nedrullede gardiner, slukket lys, køligt soveværelse med frisk luft, hvor vinduet har stået åbent inden I lægger jer. Og så amme ham der og lade ham falde i søvn. Det at han midt på dagen sover stille og roligt på denne måde kan hjælpe ham videre, det at han mærker din nærhed at han ikke er alene kan gøre at han sover godt og igen får påvirket sit indre ur til at behøve en god lang lur.

Du gør som sagt umiddelbart alt det rigtige og jeg tænker at tiden må arbejde for jer - selvom der ikke er så meget nyt under solen, så håber jeg det hjælper at få at vide, at du gør nogle gode ting og at I lyder til at være på rette vej :) Også selvom det føles som to skridt frem og et tilbage, så går det stadig fremad ...

Fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce