Annonce

Annonce

Svar: Morsyg storebror med problemer med putningen


5. maj 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede forældre

Velkommen tilbage og tak for jeres brev :) Og tillykke med at I nu har fået en dejlig lillebror :)

Det er rigtig dejligt at Mathias er så glad for sin bror, kysser og nusser ham og tydeligt viser sin glæde. Det er dog stadig sådan, at han naturligt en gang imellem bliver usikker på sin plads i familien, bliver usikker på om I mon stadig elsker ham ligeså højt og om der stadig er samme plads til ham - helt naturlige følelser fordi han skal dele jer med en anden. Og det er i den forbindelse helt naturligt at det især er mor der foretrækkes. Både fordi det er dig, der har født lillebror og tilknytningen til dig derfor er mere usikker end den er til far, men også fordi du jo har været mest hjemme og har taget dig mest af Mathias i det daglige (selvom far elsker ham højt og er en god far!).

Samtidig så giver det naturligt et stik i hjertet hos Mathias hver gang han ser dig (mor) sammen med Magnus, kommunikationen mellem dig og lillebror er anderledes end den er mellem I to, du pludrer, nusser, kæler, ammer og sidder meget tæt, det er meget intimt og han er nu en stor dreng, der ikke har samme intime nærhed med dig. Derfor vil netop tidspunktet om aftenen, hvor han skal puttes være der, hvor han føler at han kan få dig og have dig for sig selv.

Det er netop på sengekanten om aftenen at du kan være der 100 pct for ham, og kun ham. Sidde der, kærtegne, berolige, give nærhed osv. og han har brug for den stund, for at mærke at du stadig er der for ham og prioriterer ham. Du kan sagtens være der for ham om dagen og lade ham mærke at du er der, men om aftenen er det stadig noget andet, der hvor han skal sige farvel til dagen og alle ...


Annonce

... oplevelserne, slippe for at overgive sig til søvnen, der har han brug for at føle sig helt tryg og det er han, når han har sin mor.

Det betyder ikke at far ikke også kan putte ham - men jeg synes I skal se putningen som noget bredere og ikke noget kun den ene gør. Det er super fint at far fortæller at han rigtig gerne vil putte og være en del af dette ritual, at det betyder meget for far at have denne hyggestund sammen med jeres dreng og far må gerne sige direkte til Mathias at han vil ham. "Jeg vil så gerne putte dig, jeg synes det er så dejligt" eller lignende, så Mathias hører det. Men samtidig er det vigtigt også at anerkende Mathias behov for mor og sige "mor kommer ind og siger godnat, når vi har læst historien" eller lignende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når jeg skriver, at det er vigtigt at se putningen som noget bredt, så betyder det at begge forældre skal sige godnat. Det er altså ikke et spørgsmål om at det er den ene eller den anden, I har begge en rolle i forbindelse med det at få jeres dreng til at sove og putteritualet starter allerede der, hvor han kommer i bad, får nattøj på, får børstet tænder osv. Putteritualet er for mig ikke kun der, hvor man sidder ved sengekanten og synger sang og læser historie.

Så for at få far mere med på banen, så er det vigtigt at I breder putingen ud, så han helt naturligt er en stor del af forberedelserne til at skulle sove og så du også naturligt kommer ind og kysser godnat, når Mathias ligger i sin seng, men det er stadig far der f.eks. læser bogen - eller I kan skiftes så far giver bad, nattøj, børster tænder - mor læser, siger godnat og går, far kommer ind og siger godnat ...

Håber at I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce