Svar: Slut med at lade jeres datter græde/skrige
Kære Lena
Tak for dit brev og velkommen til :) Du fortæller at du er 2. gangsmor, så du må have noget at sammenligne med - men ofte er børn jo forskellige og måske er det derfor du kommer til kort, for lillesøster er bare slet ikke som den store, så de erfaringer du har med dig fra første gang, de virker bare ikke rigtigt her ... :)
Der er flere ting I er nødt til at arbejde på hos jer. For det første skal I forsøge at følge en fast plan for dagen - det vil sige et fast indtag af mad og mælk og en fast rytme for, hvornår hun spiser, leger og sover. Det er vigtigt med en fast rytme fordi det påvirker hendes indre ur og også fornemmelse for at have behov for at sove. Hun har ikke rigtig fornemmelse for mæthed og sult, hun har heller ikke rigtig fornemmelse for vågenhed og behov for at sove og det er du nødt til at hjælpe hende med.
Derfor tænker jeg også at du måske skal tillade dig selv at se lidt mere på klokken end på din datter og så arbejde på en plan der ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, tilbydes lidt frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Puttes til formiddagslur 9.30 - skal ikke ammes først. Start med at sætte hende op i barnevognen og tril en tur, lad hende falde i søvn på denne måde og læg hende ned, når du kan se at hun er lige ved at sove.
Frokost 11.30-12: Tilbydes rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk (det må gerne være et glas færdiglavet babymad, passende til 8 måneder), vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30. Igen lad hende blive ammet i stuen, pak hende i tøjet, sæt hende i barnevognen og tril en tur, så hun lærer at sove i sin barnevogn om dagen.
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, tilbydes lidt tykmælk med banan, revne æbler eller frugtmos, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs - der skal være mad i stykker og moset mad, mad der smager af noget og udgangspunktet er det I andre spiser, vand af kop.
Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet
Ammes og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften eller en gang i løbet af natten: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover så i øvrigt uden yderligere mælk
Det er slut med at lade jeres ...
... datter græde/skrige i 45 minutter når hun skal sove. Det lærer hende kun at det at sove er forbundet med noget som ikke er rart og derfor noget hun naturligt skal protestere og kæmpe imod.
Når jeg anbefaler at I skal trille hende ture om dagen, så er det både for at give hende mulighed for at se på verden blive fyldt med indtryk, stimuli og derefter bedre kunne sove. Men det har også det formål, at hun lærer at falde i søvn uden at være i favn og få bryst, og samtidig så giver det dig en mulighed for at finde ud af, hvornår det rette puttetidspunkt er. Når du kan se at hun er ved at falde i søvn, når øjenlågene bliver tunge, så lægger du hende ned - ikke før - og her lægger du mærke til tiden, så du har bedre held med på sigt at kunne putte hende, når hun er parat.
Det kan ikke udelukke at I har jer en lille sensitiv datter og at det er derfor du synes tingene er ekstra svære. Men det ændrer ikke på, at hun har rigtig meget brug for tryghed, nærvær, brug for at mærke at hun ikke er alene - og også brug for at du styrer og forsøger at følge en fast plan. Genkendlighed giver tryghed og tryghed er alfa omega.
Jeg vil anbefale dig at du prøver at putte hende lidt senere hele dagen igennem - jvf. planen jeg sender.
Du skal naturligvis sikre dig at hun ikke skriger og sover kortvarigt, fordi hun har øreproblemer, smerter på grund af blærebetændelse eller andet. Du skal sikre dig at hun er rask og at alle forudsætninger for at kunne sove godt og trives og udvikle sig er opfyldt.
Når du ammer hende om aftenen, så er det fint at sidde med hende og amme hende til hun næsten falder i søvn. Hun skal ikke lægges vågen og grædende i sin seng, men skal først flyttes fra din favn lige der, hvor hun er lige ved at sove, men ikke sover helt.
Du kan også gøre det, at du fjerner tremmerne fra den ene side af sengen og kobler hendes seng til din. Det vil gøre at du kan lægge dig ned og amme hende i din seng og når du så selv går i seng, så skubber du hende forsigtigt over i hendes egen seng, hvor du stadig har mulighed for at lade hende mærke dig, fornemme at du er der. Alternativet lige nu er at lade hende være i din seng om natten - men det er i givet fald vigtigt at du ikke amme hende hele natten igennem.
Håber at ovenstående plan hjælper videre på vej, fortsat held og lykke! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.