Annonce

Annonce

Svar: Søger desperat hjælp til søvn og mad


10. april 2011

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jeanet

Tak for dit brev og velkommen til. Det lyder som om at jeres dreng (og dermed også I) har været igennem et voldsomt sygdomsforløb, med smerter, tilstoppet næse osv. alt sammen noget der naturligt ødelægge alle tidligere gode vaner ... og jeg kan godt forstå du synes det er hårdt.

Der er flere problemstillinger i det du fortæller og I kan ikke løse det hele på en gang eller over en dag eller to. Det er noget som tager tid, men naturligvis kan tingene ændre sig til det bedre stille og roligt og hen af vejen.

For det første er det vigtigt at jeres dreng nu lærer at det at sove ikke betyder at have smerter. Det er vigtigt at han føler sig fuldstændig tryg ved at skulle overgive sig til søvnen og ved at sove, når han først sover. Han har en erfaring med sig om at det at sove gør ondt, at det er forbundet med smertejag og ubehag og det tager tid, at give ham en ny erfaring med sig.

For det andet, er det vigtigt at jeres drengs mælkeindtag nedsættes - at hans tilbud om flasker nedsættes. Med den alder han har, bør han ikke få flaske mere end 3 gange i døgnet. Det er naturligt at han søger sin flaske, fordi det at sutte på flasken letter på trykket i ørene og på den måde virker smertelindrende, men det er vigtigt at han nu lærer at han ikke behøver flasken for at sove videre. Dertil kommer, at det er uhensigtsmæssigt hvis han for flasken liggende, fordi det kan give tilbageløb til mellemøret og dermed gøre, at hans øreproblemer forstærkes. Og så har mælkeindtaget jo også betydning for hans lyst til anden og mere rigtig mad.

For det er det tredje I skal være opmærksomme på. Jeres dreng skal have rigtig mad og han skal have dette efter en fast rytme, hele dagen igennem. Det er vigtigt at han nu får familiemad, mad som han selv kan spise og så kan han suppleres med skemaden ved siden af. Han skal have mad med smag og bid. Hans indtag af mælk påvirker naturligt hans indtag af rigtig mad, men hans manglende indtag af rigtig mad øger naturligt også hans behov for mælk ... så det er en rigtig dum cirkel og den skal I arbejde bevidst på at komme ud af.

Også hans rytme om dagen skal ændres, han sover lige nu 3 lure dagligt, for den 3 lur ligger så sent at den naturligt påvirker hans nattesøvn - dette skal ændres på sigt, men det er ikke det første I kan starte ...


Annonce

... med.

Mit råd er, at I lige nu tager en ting af gangen og det er vigtigt at I i første omgang ændrer på hans indtag af mad og mælk. Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Over i mors seng, forsøger at få ham til at sove lidt videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop. Vigtigt nu at starte dagen med grød og ikke flaske.

Puttes til 1. lur uden at få flaske først

Formiddag 10: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur 11.30-12

Frokost 14: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, godt kogte pastaskruer eller lignende, som han kan sidde med i hånden, vand af kop. Suppleres derudover med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være mos fra glas, eller hjemmelavet mos, evt. rester fra aftensmaden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16-16.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller banan. Vand af kop.

Sover dagens 3. lur

Aften 18: Familiemad, spiser som I andre, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, laks fra ovnen, fiskefilet, lasagne, frikadeller (kød eller fiskedeller) eller lignende. Der skal være mad i stykker og moset mad, og maden skal smage af noget. Vand af kop.

Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet og puttes til natten med en flaske kl. ca 20 som nu.

Sen aften 23-24: Flaske og sover videre til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se af denne plan, så ligger de 3 flasker om aftenen i forbindelse med putning, sen aften omkring midnat, så han kan sove om natten uden at behøve yderligere og inden middagsluren om dagen. Og det er meget vigtigt, at du nu forsøger at følge dette, så han ikke får mere mælk end han reelt har behov for og begynder at spise anden og mere sufficient mad. Hvis han får 400ml mme dagligt er hans behov for jern dækket.

Når dette fungerer i løbet af dagen, så vil visse ting ændre sig naturligt fordi dagen ændrer sig, andre ting vil I skulle arbejde på at få ændret - men som sagt en ting af gangen og I er nødt til at starte med ændring af hans indtag af mælk og rigtig mad :) Håber planen hjælper videre med det.

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce