Svar: Det med maden
Kære Mette
Det med maden har fra start været rigtig svært for jer og spørgsmålet er, hvad det skyldes - rigtig mange ting kan spille ind og jeg vil gerne give lidt forslag og tanker med på vejen og så må du vurdere, hvad du kan bruge og hvad der ikke passer på jer :)
S.´s start på livet kan have noget at sige, børn der er født for tidligt, kan have svært ved at finde ud af det med at spise, de kan have mundmotoriske problemer, umodent tarmsystem og andre ting, som gør det med maden svært.
Sygdom kan spille ind - hvis han har været syg i længere perioder, haft nedsat appetit, smerter, feber, kvalme osv. kan det sagtens gøre, at man får svært ved at komme rigtigt igang med skemaden.
Hvis du har presset ham til at spise, så han ikke har fået lov til at styre det selv ... måske naturligt for at sikre ham næring og af afmagt over at han ikke spiser nok.
Det kan være hvis han er kommet for sent igang med maden, så det naturlige vindue, det vil sige den naturlige lyst til at smage og putte i munden er passeret ...
Dit forhold til mad kan have betydning. Det har noget at sige, hvordan du selv har det med at spise og hvad signaler du sender omkring måltiderne.
Stemningen omkring bordet kan spille ind. Det er vigtigt at der er ro på, at I hygger jer og nyder maden. Hvis der er en dårlig stemning, hvis fjernsynet kører, hvis I ikke er koncentreret om maden og mad mere er noget der skal overståes, så påvirker det naturligt børns lyst til at spise.
At er I er flyttet til et andet land, nye lyde, stemmer, lugte, - uroen, stress i det hele taget har stor betydning. Hvis du selv stresser og har svært ved at finde roen, kan det påvirke ham.
At variationen ikke har været der og han derfor er kørt træt i at spise, fordi det er for kedeligt ...
Det kan også være at du har madet ham for meget og ikke ladet ham selv spise, måske fordi du synes det sviner for meget og er noget rod, fordi der kommer mere på gulvet, tøjet og i håret end ind i munden. Det kan gøre at han ikke selv "gider" fordi han ligesom har lært at det er bedre og for ham nu også langt lettere at lade jer ...
Det kan være at han har rigtig svært ved at fornemme mæthed og sult. Det er naturligt at små børn ikke kan dette, men når man er 16 måneder gammel, skulle man naturligt gerne kunne fornemme, om man har brug for mad og drikke eller ikke ...
... har ... Det er vigtigt at børn tilbydes små hyppige måltider og at de fra starten vænner sig til at spise jævnligt. Hvis sult mæthedsfornemmelsen ikke er til stede, hvis man har et barn som ikke giver lyd fra sig selvom det er sultent, så er det vigtigt stadig at give barnet mad. Man kan tale om en næsten "mekanisk spisning", hvor barnet på faste tidspunkter skal tilbydes bestemt mad og bestemt mængde, for at barnets krop begynder at føle behov for også at spise og igen, sender naturlige signaler om at have behov for mad. Måske lidt det du nu er igang med, når du giver sen morgenmad og tidligere frokost ... :)
Nogle børn spiser også så selektivt, at de spiser fødevarer efter farver. Læg mærke til om han helst spiser bestemte fødevarer - er det f.eks. altid mest pasta der ryger ned, havregrød og ris, pære og banan, så er han måske mest til lyse fødevarer og ville aldrig drømme om at spise rød peberfrugt.
Hvis han f.eks. helst spiser brun mad, så giv ham øllebrød, kartofler, grøntsager, kød osv. med brun sovs, bag mørkere former for brød osv. Det kan være en måde at få ham til at spise mere og mere varieret på - netop at fokusere på om farvevalg påvirker ham og så gøre ham tryg ved at holde sig til de farver som han helst spiser og så stille og roligt få introduceret noget nyt.
Med den alder han har nu, kan han spise selv både med fingrene, gaffel og med ske. Netop omkring 16 måneders alderen vil de fleste børn mestre teknikken at spise med ske ... Og det er vigtigt at I forsøger at lære ham dette.
Du skal naturligvis være opmærksom på om hans dårlige spisning kan være symptom på at noget andet er galt - enten i jeres hverdag, hans miljø osv. eller noget iboende i ham selv. Har han brug for hjælp, har I brug for hjælp ude fra for at finde ud af, hvorfor han ikke spiser - det må en læge vurdere :)
Og så skal du naturligvis også holde fast i at han umiddelbart trives og at andre ikke ser problemerne, må være fordi han ser sund og rask og velnæret ud - han lyder altså ikke som et barn der mangler noget. Så et eller andet må han jo få og evnen til at optage næringen fra den mad han får, den har han ... - og det er jo godt.
Jeg håber du kan bruge lidt af dette videre, som sagt er der mange mulige årsager til at børn ikke spiser, og måske kan lidt af mine tanker hjælpe videre på vej :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor