Annonce

Annonce

Svar: Tvillinger, dagsplan, søvn og rytme


18. marts 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære tvillingemor

Tak for dit brev og velkommen til :)

De fleste børn vil i 5 måneders alderen have behov for at sove ca. 14-15 timer i døgnet. De sover f.eks. 4-5 timer om dagen og 10 timer om natten, dagsøvnen vil ofte være fordelt så de sover 2 lidt længere lure og en powernap sidst på dagen. Nattesøvnen vil fortsat være afbrudt af mælk.

Når jeg ser din plan for dagen, så sover børnene ret sent - de sover længe om morgenen og sover derfor også deres lure sent i løbet af dagen. De sover 2½-3 timer formiddag + ½-1 time middagslur og ½-1 times 3. lur. Samlet set sover de altså 3½-5 timer i løbet af dagen og det er fint, men nattesøvnen er ofte på 12-13 timer (fra 19.30-8.30/9) og det kan ikke udelukkes, at den uro du fornemmer sidst på dagen og den ændring I lige nu mærker i deres søvn og rytme, hænger sammen med, at de måske forventes at sove lidt for meget ... i hvert fald kan det være udmærket at se lidt på dagen og tidspunktet for søvn, mad og aktiviteter.

Da de er 5 måneder nu og fint igang med skemaden, så synes jeg at I skal prøve at tage dem op lidt før om morgenen, så dagen ikke starter alt for sent. Ikke særlig meget, men så deres rytme måske rykkes bare ½ times tid i første omgang.

Derudover vil jeg foreslå at du begynder at tilbyde dem skemad to gange dagligt - de skal ikke have ret store mængder, det vil være fint med ½ dl. frokost og aften, men det vil være godt til at give lidt mere rytme.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, prøv om du kan aktivere dem lidt omkring kl. 8, så dagen starter lidt før end nu.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 12.30-13: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 14-14.30

Eftermiddag 16: Ammes

Puttes til dagens 3 lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Får et bad, pluderes med, aktiveres lidt osv.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 24: Ammes

Midt nat 03: Ammes

Som du kan se følger min plan nogenlunde de tidspunktet I allerede har, men nattesøvnen afkortet en smule og dagssøvnen forsøgt flyttet ca ½ times tid.

Med hensyn til gråd, når de er hos far, så tænker jeg, at det er super vigtigt at far f.eks. bader dem, giver massage og frotterer dem godt med et håndklæde, smører dem ind i creme efter badet, skifter dem, giver dem mad osv. Og far kan også give flasken om aftenen, netop i forbindelse med at de andre ting gøres.

Det ...


Annonce

... er vigtigt at brede putteritualet ud og se netop bad, bleskift, flaske osv. som en del af det at blive lagt til at sove og far kan sagtens deltage i alt det som også hører til - og så kan mor tage over, der hvor der skal siges godnat. Der er absolut ikke nogen grund til at far skal gøre det, når det er en situation som alle og især børnene bliver kede af. Det er vigtigt at det at falde i søvn forbindes med noget rart og børn skal ikke græde sig i søvn.

Jo mere far deltager i putteritualet, jo lettere vil han på sigt også kunne tage over i selve putningen :) Du skriver "Skal jeg tage over for at gøre børnene tilfredse, eller skal de "have lov" til at skrige? De skal vel også lære, at far også er god nok?!?" og ja - naturligvis skal børnene lære at far er god og vil dem det godt. MEN, det skal de ikke lære om aftenen, hvor de er trætte og udkørte. Det skal de lære om dagen, hvor de skal tumle med far, lege med ham, synge med ham, - det skal de lære på gulvet, på sofaen, når far bader dem, giver dem mad og i det hele tage deltager i deres hverdag. Og jo mere far er på banen, jo mere de er sammen her, jo mere vil far også kunne tage over, når de skal puttes om aftenen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til at "falde i søvn af sig selv", så kommer det helt an på, hvad I mener med dette :) Alle børn har brug for deres forældre, for at finde ro og kunne overgive sig trygt til søvnen. Alle børn har brug for, at man hjælper dem, giver dem gode og trygge sovevaner - og i dette ritual ligger at blive kærtegnet, holdt i hånden, sunget for, få læst godnathistorie osv. alt efter barnets alder og udvikling. Selv de store skolebørn har brug for at man sætter sig ved sengekanten og taler om dagen og hvordan det egentlig går. Og det er enormt vigtigt at man giver sig tid til dette. Gør man det, så får man så meget igen, for det er lige inden børn skal sove at man finder ud af, hvordan de egentlig har det.

Med den alder børnene har, vil det være naturligt at de får mælk, beroliges og puttes i deres seng. Her skal I så stå med hænderne på dem, kærtegne dem blidt, lulle dem til ro, hvorefter de så vil falde i søvn. Hvis de er for vågne, når de puttes vil de naturligt ikke kunne sove :) De skal fra jeres favn og ned i sengen lige der, hvor de misser med øjnene, tydeligt er ved at overgive sig til søvnen, men endnu ikke sover helt, således, at når de lægges i sengen, så kan I med berøring og beroligende ord hjælpe dem den sidste vej til at sove godt :)

Håber at I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce