Annonce

Annonce

Svar: Over og sove i egen seng


17. marts 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære glade løvemor

Dejligt at høre at det fungerer for jer med flaske og modermælkserstatning nu og at ammestoppet har været så godt for jer begge, ja for hele familien :)

Det er super fint at jeres dreng nu er begyndt at sove to lure dagligt og det er, som du skriver, med til at han nu begynder at kunne blive puttet omkring kl. 19.30-20 og således sove i god tid om aftenen.

Når han nu er 6 måneder gammel, så skal han også have meget mere mad, flere måltider dagen igennem og meget mere variation, derfor vil jeg lige sende dig en plan for dagen, som den kan se ud nu. Planen for dagen, indtaget af mad, rytmen om dagen, har naturligt noget at sige, i forhold til forventningerne om at kunne sove igennem om natten:)

Plan for dagen:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16-16.30: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop og kan også tilbydes flaske her

Powernappen springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med agurk, rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og begynder at sove uden mælk til næste morgen tidlig

Ved at tilbyde flaske sen aften inden I selv går i seng, kan I være heldige at han begynder at kunne sove fra midnat til næste morgen tidlig uden at få mælk. Det kan være rarere end at skulle op og give mælk kl 02 ... Men I må naturligvis også gerne bibeholde en rytme, hvor han får mælk kl 20, 02 og 06, det er også helt okay, hvis det fungerer bedre ...


Annonce

... :)

Da han nu får flaske og trives med dette, så er det helt naturligt at mælken indgår som en fast del af hans putteritual. Det der er vigtigt er, at han ikke falder i søvn med flasken i munden. I kan derfor gøre to ting:

1. Holder ham i favn, giver ham flaske og putter ham fra favn og ned hvor han skal sove i sin egen seng, lige inden han falder i søvn. Eller

2. Putter ham i seng, giver ham flasken imens han ligger i sin seng og han skal så slippe flasken lige der, hvor han kikker på jer, smiler, triller om på siden og falder i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det der er vigtigt er altså at han lige når at registrere at han ligger i sin seng og han forbinder sin seng med stedet hvor han skal sove. Det er vigtigt at han ikke falder i søvn i jeres favn, ikke falder i søvn i jeres seng og ikke falder i søvn med flasken i munden - men lige fornemer, hvor han er og er uafhængig af at have noget i munden for at kunne sove.

Hvis I vælger at give ham flaske i sengen hvor han ligger, så elever hans hovedgærde lidt, så han ikke ligger helt fladt, for at forebygge tilbageløb af mælk til mellemøret. Det kan I gøre ved at komme en lille pude ind under madrassen i hovedenden af sengen - han er for lille til hovedpude, men hele madrassen kan løftes lidt, så han ligger lidt højere med hovedet.

Med hensyn til at sove på eget værelse så kan det faktisk være ganske fornuftigt at forsøge dette nu. Netop med den alder han har, så er risikoen for vuggedød noget mindre, han kan hun selv skifte stilling under søvn. Samtidig er han stadig så lille at han sandsynligvis vil acceptere et nyt putteritual bedre nu end når han bliver 8-10 måneder gammel og kommer i separationfasen - i hvert fald kan det være sværere at putte ham på eget værelse i den alder, end det er lige nu. Han bliver jo mere og mere bevidst i takt med at han bliver ældre.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce