Annonce

Annonce

Svar: Søvn besvær


15. marts 2011

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Netop i 3-4 måneders alderen ændrer børn ofte soverytme og begynder ofte at powernappe lidt mere. Det vil sige at de begynder at sove lidt kortere lure i løbet af dagen og det kan godt være det, du fornemmer hos jer.

Det er en god idé at arbejde på at barnet skal have en rytme med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Nogle gange ligger den sidste lur så sent, at sengetiden udskydes. Derfor går mange børn i denne alder forholdsvis sent i seng, sover måske først til natten kl 22 - men det ændrer sig igen, det er en periode og det er normalt. Hos jer lyder det som om at din dreng lige nu går fint i seng omkring kl. 20 og det lyder også som om at han sover fint om dagen, den tid han sover og også falder fint i søvn - men du vil gerne have at han sover lidt længere af gangen.

Det er sådan at børn i denne alder ofte er meget opmærksomme på verden, de følger tydeligt med, de bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om de er hjemme eller ude, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Det betyder at børn i denne alder meget let lader sig forstyrre - og især når de skal spise. De ammes, spiser, slipper - kigger efter ting, tager måske fat igen, slipper og gider så alligevel ikke mere, det er sjovere at lege og være opmærksom på verden.

Som du skriver, skal du naturligvis være opmærksom på at din dreng får mad nok og det er fint at du er begyndt med lidt skemad. Jeg anbefaler normalt at man starter med skemaden om dagen og ikke om aftenen, men jeg kan se at I er begyndt om aftenen og det er okay. Dette kan du bibeholde nu, hvor det fungerer. Men du må også godt give ham lidt skemad om dagen.

Det der er vigtigt er dog, at du holder ...


Annonce

... mængden af skemad nede, så han ikke får for meget skemad, men stadig indtager mælk nok. Ellers risikerer du at han begynder at melde sig hyppigere om natten, fordi han mangler mælk og det var jo ikke lige idéen.

Jeg vil anbefale dig at forsøge følgende plan:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng

Ammes igen inden I kører i børnehave med storesøster

Sover formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop. Ikke mere end ½ dl. skemad, det er fint bare med lidt.

Ammes og puttes til middagslur kl. ca 12 som nu og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: Ammes, puttes i barnevognen og storesøster hentes og han sover sin 3. lur i barnevognen imens.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 17.30: Tilbydes lidt grød eller lidt grøntsagsmos, vand af kop. Igen ikke mere end ca ½ dl. skemad, så der stadig også er plads til mælken. Ammes evt. efterfølgende.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes

Midt nat 03: Ammes

Som du kan se ligner denne plan meget den rytme I allerede har hos jer, kun tilføjet en lille smule skemad til frokost. Stadig kun meget lidt, så mælken udgør størstedelen af hans indtag.

Hvis han får disse tre afbræk i løbet af dagen, så gør det ikke så meget hvor meget han sover. Det kan være godt at arbejde på at middagsluren er dagens længste lur fordi det naturligt gør, at eftermiddagen ikke bliver for lang og for svær for ham at overskue. Men stadig er den 3. lur hvor storesøster hentes også vigtig, netop det afbræk gør at han bedre kan samle sig om de aktiviteter der er hos jer sidst på dagen og ikke bliver helt så urolig der.

Håber at du kan bruge ovenstående videre og har fået lidt idé om, hvad du kan forvente med den alder din dreng har nu :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce