Annonce

Annonce

Svar: Den drilske putning


7. marts 2011

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ingrid og Maries mor

Hvis Marie kan falde i søvn i løbet af 10 minutter, og trygt blive flyttet til sin seng og sove videre der, så synes jeg ikke I behøver lave putteritualet om lige nu. Så synes jeg det lyder som om at det fungerer og er langt at foretrække fremfor kamp, skrig og gråd i en time ...

Stille og roligt kan I naturligvis godt arbejde på, at hun bliver lagt i sin seng og falder i søvn der. I kan starte som nu med at have hende på skødet, læse lidt i en bog der og så putte hende i seng, læse videre eller synge en godnatsang. Så ritualet fortsætter og det stadig er hyggeligt selvom hun flyttes over i sengen. Så der ikke er for stort et afbræk mellem det hyggelige hos jer og det at komme i seng.

I kan på sigt så bibeholde ritualet og lade hende starte med at være i sin seng og så stadig side og læse lidt, tale lidt om dagen osv. inden hun skal sove. Det er naturligt at hun har brug for dette, brug for jeres nærhed og mærke at I er der for hende, for at hun kan falde til ro og overgive sig til søvnen.

Hvis I oplever at putningen trækker mere og mere ud og at hun søger jer ekstra meget, når hun skal sove - at hun er utryg ved at være alene eller hen af vejen bliver så bevidst om at I jo sidder og hygger i stuen, når hun er lagt i seng, og derfor hellere vil være sammen med jer end at sove, så kan I gøre det at I stiller jer på værelset, i døråbningen eller lige unde for døren. Her skal I lave noget praktisk som at stryge tøj, eller lægge tøj sammen.

Det at lave noget praktisk signalerer flere ting - for det første at du har noget kedeligt ...


Annonce

... du skal lave, når din datter sove. Hun skal ligesom finde ud af, at der ikke sker noget sjovt, når hun er lagt i seng, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove. Derudover giver det dig mulighed for at have et andet formål med at gå frem og tilbage til hendes værelse. Du går og kommer ikke for at se om hun nu sover, men går frem og tilbage, fordi du har tøj med, som skal lægges på plads. Du har altså et helt andet formål med at gå fra hende og det betyder rigtig meget at du kan sige "Jeg skal lige ordne noget vasketøj" og "Jeg kommer igen om lidt" i stedet for at sige "nu skal du sove, så nu går jeg".

Med hensyn til flasken, så letter det jo sandsynligvis på trykket i ørerne, når hun får sin flaske og det giver hende dermed ro. Det er fint, at I nogle dage kan undvære den og de dage, hvor hun ikke kan, så vil det være rigtig godt at give hende lidt - men trappe stille og roligt ned i mængde, så hun får mindre og mindre - og tilsidst kan nøjes med at få lidt mælk af en kop for senere at kunne nøjes med vand. Det er vigtigt af hensyn til hendes fine tænder, at hun ikke bliver ved med at få mælk om natten - men det ved jeg, at du er klar over og er opmærksom på :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I kunne også godt overveje om hun i en periode ville have glæde af at få noget smertestillende inden sengetid. Hvis hun har så mange øreproblemer, og er på vej til drænanlæggelse, fordi der konstant er tryk og væske i ørerne, så kunne det måske give hende lidt ro, at få noget smertestillende i en periode. I kan tale med lægen om dette.

Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce