Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove og taktil skyhed


22. februar 2011

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle

Jeg kan se på dine tidligere breve, at din datter er født lidt før tid og det kan naturligvis ikke udelukkes, at hun kan have lidt problemer med følesansen, det der også kaldes taktil skyhed. Børn der har problemer med dette vil ofte reagere negativt på berøring - ikke kun dyne eller tøj der lægges på kroppen, men også kærtegn og let berøring af huden. Kærlige hænder, kys og knus kan for disse børn virke ubehageligt.

De kan dog ofte godt acceptere berøring, hvis de selv tager initiativet, eller hvis den berøring man giver ikke er kærtegn og bløde strøg, men snarere tryk og lidt hårdere massage, brydekampe og lignende - altså berøring der er lidt voldsommere.

Nogle børn har, som du skriver, glæde af en kugledyne, men måske skulle I få en privatpraktiserende ergoterapeut til at se på jeres datter først. Han/hun vil kunne give en vurdering af, hvorvidt jeres datter har problemer med taktil skyhed, eller sansemæssige problemer generelt og hvad det vil være hensigtsmæssigt at gøre ved det.

Når alt dette er sagt, så har Frederikke jo også en alder lige nu, hvor hun naturligt begynder at vægre sig mod at sove. Hun forstår godt nu, at I ikke går fra hende, men stadig er der og hun bliver naturligt mere og mere bevidst om at I er i stuen og hun er på værelset. Hun begynder at få lidt fornemmelse for at I sidder og hygger jer og når hun lægges på værelset, så er hun ikke en del af dette, tværtimod. I hygger, læser bog og når I så putter hende i seng, så stopper det hyggelige, det rare og I går. Det protesterer hun naturligt imod.

Det er også vigtigt at I er opmærksomme på om hun kommer i seng til rette tid, så hun er træt og parat til at sove, når hun puttes. De fleste børn vil i jeres datters alder, have brug for at sove ca. 13½ time i døgnet. Ofte fordelt sådan, at hun sover en lur dagligt på måske 2½ time og nattesøvn på 11 timer. Det vil sige at hun sover f.eks. fra 12-14.30 og kommer i seng kl. 20 og vågner kl. 7. Sover ...


Annonce

... hun mere om dagen, vil hendes nattesøvn naturligt være kortere og omvendt.

Det er vigtigt at hun falder i søvn i sin seng og forbinder sengen med stedet, hvor hun skal sove. Det er vigtigt at hun er tryg ved at blive lagt i sin seng og forbinder det at blive puttet med noget rart. Det vil være rigtig godt med en puttebamse med den alder hun har nu, den vil være tryghedsgivende for hende det næste lange stykke tid frem, hvis hun ikke allerede har en sovebamse, så lad hende være med til at vælge en.

Hun må godt ligge og tumle rundt i sin seng, kigge i en bog, synge en sang, pille i sit hår, rejse sig, vende sig osv. det er helt okay, hvis hun har brug for at gøre sådanne ting før hun er parat til at overgive sig til søvnen. Men hun skal ikke ligge og være ked af det. Så skal hun enten puttes senere eller I skal sidde hos hende og berolige hende, til hun sover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

En måde at imødekomme hendes behov for jeres nærhed og følelse af ikke at være alene og samtidig også holde fast i at det er sengetid nu og at hun skal være i sin seng - er at stille sig og lave noget praktisk. Hun er naturligt tryghedssøgende og har brug for at vide at du er der for hende, og derfor kan det være en god idé at læse godnathistorie og så gå - men stadig være i nærheden og f.eks. stryge tøj eller lægge tøj sammen.

Det at lave noget praktisk vil signalere at du har noget kedeligt der skal laves, når din datter sover. Hun skal ligesom finde ud af, at der ikke sker noget sjovt, når hun er lagt i seng, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove. Du kan stå på værelset eller lige ved døren ud til gangen, så hun stadig kan se dig og høre dig. Tal med hende "mor er lige her, sove nu, nat-nat" eller lignede, så hun hele tiden føler at du er der, men også forstår at det er sengetid.

Du kan på min dvd "Sådan sover dit barn" se filmen om Smilla på 17 måneder, der netop skal lære at sove i sin seng.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce