Annonce

Annonce

Svar: Kan vi få mere rolige nætter?


21. februar 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev, og velkommen til. Dejligt at høre, at I har læst min bog om børn og søvn :)

Der er ingen tvivl om at jeres drengs refluks og øreproblemer, naturligt har en indflydelse på hans søvnvaner. Der er heller ikke tvivl om at indkøring i dagpleje spiller ind og naturligt har været en stor omvæltning og givet mange nye indtryk, der skal bearbejdes om natten. Det lyder dog som om at der er styr på disse ting nu, og selvom det naturligt kan sidde i kroppen og være en erfaring han tager med sig og derfor noget som tager tid at komme sig over, så er I dog nået længere nu :)

Alder og udvikling spiller ind, han er stadig for lille til at kunne forstå, hvor I er, når han ikke kan se jer. Han kan ikke forholde sig til at I er i stuen og han på eget værelse, når han ikke kan se jer, føler han sig naturligt forladt og alene. Først omkring 16 måneders alderen begynder han at få lidt bevidsthed om at I er der, at han kan kalde og så kommer i, også selvom han ikke kan se jer. Men der er lidt tid til endnu:) Det kan her være en rigtig god idé at lege lidt gemmeleg med ham om dagen, for at give ham lidt bevidsthed om at I er der og kan findes.

Som jeg læser jeres brev, så falder han til ro i jeres arme og puttes derefter i seng - og falder først i søvn i sin seng. Det er godt. Det er nemlig vigtigt at han ikke sover i armene og flyttes derefter. Så I skal altså være opmærksomme på at han registrerer hvor han bliver lagt og forbinder netop sin seng med stedet, hvor han sover.

Det vil være rigtig godt at introducere en puttebamse eller klud, som en fast del af hans putteritual nu. Netop i 12-18 måneders alderen tager de fleste børn en sådan substitut til sig og der er netop tale om en substitut, som kan hjælpe dem til at sove - i stedet for mor og far.

Som jeg læser jeres brev, så får han ofte sut og 1-2 gange om natten også flaske, når han vågner og I skal her være opmærksomme på 2 ting:

Det ene er at han skal have mad og væske nok dagen igennem, så han ikke behøver søge dette ekstra om natten. Det vil være en rigtig god idé at indføre en godnatgrød som en fast del af hans putteritual, så I er sikre på at han ikke går sulten i seng, men er fyldt rigtig godt op. Grøden serveres adskilt fra aftensmaden.

Det andet er, at sutten skal han selv lære at finde. Det er okay at han har brug for den i løbet af natten, men det er ikke jer, som skal servicere her ... :) Derfor er det vigtigt at I nu begynder ...


Annonce

... at give ham sutten i hånden, hver gang han skal have den, så han selv putter den i munden. Sådan gives den om dagen og sådan gives den også når han skal sove. Om natten, må I lægge lidt ekstra sutter i sengen, så det bliver lettere for ham at finde en sut og det kan også være en fordel at koble sutten til en klud, fordi kluden er lettere for ham at få fat i. Hjælp ham ved at føre hans hånd rundt i sengen og lede efter sutten, eller giv ham den i hånden og igen selv lade ham putte den i munden.

Jeg kan godt forstå jeres overvejelser omkring at være på værelset sammen med ham og det kan også godt forsøges, netop fordi I så med beroligende ord måske kan få ham gjort tryg og rolig nok til at lægge sig ned og sove videre. Fordelen kan her også være, at han ikke når at vågne for meget op, men at I med det samme I hører at han begynder at rumstere lidt rundt kan sige "sshh-sssh", "nat-nat sove nu" eller lignende, hvad I nu bruger af ord som beroligelse og ved putning normalt. Det at han på denne måde lige registrerer at I er der og at han ikke er alene, kan sagtens hjælpe.

MEN, nogle gange er det ikke nok, så vil han vågne og have brug for jeres nærhed og fysiske kontakt og det handler så om den alder han lige nu går igennem. Han er på samme måde som i 8-9 måneders alderen igang med at separere sig. Nu ikke fordi han kravler, men fordi han begynder at rejse sig ved tingene og begynder at gå mere og mere rundt. Han øver sig i at udforske verden mere og mere på egen hånd og netop i denne alder, vil børn ofte også være ekstra tryghedssøgende. Han vil være i en separation-gentilnærmelsesfase, hvor han på den ene side skubber jer væk og på den anden side klynger sig til jer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derfor kan det og vil det være helt naturligt at man som I, tager ham ind i soveværelset, giver ham roen og nærheden, får ham til at sove videre - men når han så sover og pladsen i sengen bliver for trang, så vil det være ganske fint at putte ham tilbage i egen seng igen. Det har den fordel, at han begynder både at falde i søvn i sin seng, men også oplever at vågne i sin seng og dermed begynder at få lidt fornemmelse for at en nattesøvn foregår netop i hans egen seng. Han vil ofte ikke kunne huske at han har været omkring jer og på sigt kan det altså gøre det lettere for jer også at få ham til at sove videre i egen seng, hvis og når han vågner, fordi han har drømt eller andet.

Jeg håber at der her er lidt brugbare input for jer :)

Fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce