Annonce

Annonce

Svar: Fjerne en flaske


21. februar 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Mange børn trives bedst med at det er flaskerne om dagen der fjernes først og det lyder hos jer, som om at det også er den rytme, der vil passe jeres datter bedst. Som du skriver, er hun begyndt at spise mere og indtaget af mælk i dagtimerne nedsættes derfor stille og roligt og flasken inden middagsluren virker lettest at springe over.

Det lyder således som en god idé at lade hende bibeholde flaskerne aften, sen aften og tidlig morgen. Når hun bliver 10 måneder vil det være relevant at hun kun får 2 flasker (svarende til 400ml) og de vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og en gang i løbet af natten. Hvordan det vil passe ind hos jer, må tiden vise.

De fleste børn spiser grød som morgenmad og godnatmad til de er flere år gamle. Grød lægger en god bund, både når dagen skal igang, men også inden barnet skal sove, som en godnatmad.

Men grøntsagsmos erstattes stille og roligt mere og mere af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris osv. i stykker og jo bedre hun bliver til at tygge, jo mere rigtig mad vil hun spise og jo mindre mos vil hun have behov for.

Mange børn vil i 10 månedersalderen begynde at kunne undvære mos til frokost, de vil her spise godt af brød, kød, fisk, rejer, hårdkogt æg, pastaskruer og lignende og vil nyde at spise mad, hvor de kan øve deres pincetgreb. Om aftenen, når de er trætte vil de dog stadig ofte nyde at få lidt kartofler moset med sovs (som I så hjælper med) og den øvrige mad i stykker, som de så spiser selv, enten med fingrene eller med gaffel.

Med hensyn til aftenflaske, så er det faktisk børn som ender ...


Annonce

... med at springe denne over og hvor den sidste flaske der så fjernes faktisk er drømmeflasken. Det kan godt være at det ender med at være sådan hos jer ... Uanset hvad, så er det nok ikke muligt at få hende til at drikke større mængder end hun gør lige nu og det behøver hun heller ikke. Det gør ikke noget, hvis det viser sig at godnatflasken fjernes før drømmeflasken. Det vil faktisk nogle gange gøre det lettere netop at følge hendes egne signaler, end at presse noget andet igennem :)

Normalt vil man skære ned i mængden lidt hen af vejen, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære. Inden putning kan så sættes en godnathistorie, en godnatsang, en putteklud eller lignende i stedet og på den måde skabes et nyt ritual uafhængigt af flasken. Drømmeflasken kan på samme måde skæres ned og det nye ritual hun så til den tid har, kan sættes ind - hun kan f.eks. beroliges med den putteklud og kærtegn hun så er vant til :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag er det fint at give hende frugt. Når hun bliver 9 måneder må hun få lidt mere komælk og I kan her give lidt tykmælk eller lignende surmælksprodukt med lidt frugtmos, revne æbler, bær, rugbrødsdrys eller hvad I nu synes. Det vil her også være fint at give hende små bidder af en havregrynsbolle, eller hvad hun nu viser behov for - det er jo en balance mellem at hun får lidt at spise, så blodsukkeret holdes stabilt og samtidig skal hun ikke have så meget, at det påvirker hendes indtag af aftensmad unødigt.

Hvis hun mest er til frugt, så er det også fint :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce