Brev:
Vil ikke spise aftensmad - 19 mdr.
Hej Helen.
Jeg håber, din næste bog hedder "sådan får du dit barn til
at spise" :-) Vi har nemlig fået et problem mht. spisning.
Indtil for ca en måned siden ville Marie gerne spise alt, og hun spiste meget. Men næsten fra den ene dag til den anden har det vendt. Hun vil – herhjemme – ikke spise ret mange ting og i det hele taget ret meget.
Om morgenen spiser hun grød. Hun vil KUN spise en færdigblandet slags med frugt i. Hun spiser dog meget, hvis det er den grød, så det er godt. Det er en uden sukker, men til babyer fra 6 måneder.
Middag spiser hun varmt hos dagplejen, det er meget varieret mad med fisk mindst en gang om ugen og grønt hver dag.. Det kommer fra et storkøkken, som har en afdeling der laver mad til alle småbørns institutioner i området. Det er meget sjældent, at Marie ikke kan lide den mad.
Om aftenen spiser vi ofte rugbrød herhjemme, da Maries far også får varmt mad på arbejde. Og her går det helt galt, da Marie pludselig overhovedet ikke kan lide noget af det, der skal på brødet. Vi har jo selvfølgelig prøvet at købe alt muligt, men det hjælper ikke. De dage, hvor vi spiser varmt mad om aftenen, specielt i weekenden, gider hun heller ikke rigtig spise noget. Heller ikke når vi serverer hendes livretter som hjemmelavet pizza. Hvis jeg laver pasta med kødsovs, vil hun kun have pastaen og sidder og hiver den af gaflen elle fisker det om fra tallerkenen.
De få ting, som hun gerne vil spise om aftenen er:
ærter
pebefrugt
ost i skiver (men kun en skive, så gider hun ikke mere)
pasta
panerede fiskestænger
pommes friter...
rugbrød med smør
hårdkogt æg
Det ender tit med, at hun får grød- Hun vil dog stadig kun have den samme slags som om morgenen, selvom vi virkelig har prøvet alt mulig andet. Vi prøver dog først at give hende grøden lidt senere, så hun ikke tror, at hun automatetisk kan få grød med det samme, hvis hun ikke gider at spise. Hun spiser tit en stor potion grød og hvis jeg prøver at servere en anden, så kan hun ikke falde i søvn, fordi hun er sulten...
Vi går meget op i ...
... at lave maden overskuelig, så hun får kun lidt ad gangen, og det bliver serveret på en 4-delt tallerken, som hun også selv er med til at sætte på bordet. Hun hjælper allerede nu med at dække bordet, for det elsker hun, og hun ”hjælper” også med at tilbedrede maden, i det hun sidder ude på køkkenbordet, når vi er i gang der. Det elsker hun også.
Vi ved ikke helt, hvad vi skal gøre for det er virkelig frustrerende, at hun kun spiser en mundfuld eller to af det hun kan lide og spytter alt den andet ud.
I weekenden er det særligt frustrerende, da vi af og til har følelsen af, at hun slet ingen ting spiser middag og aften.
Jeg ved ikke om eftermiddagens (og formiddagens) mellemmåltid i daglejen kan have en indflydelse? Om eftermiddagen får de frugt, men også rigtig tit – desværre – kiks, såsom søde smørkiks eller chokoladekiks og chokolade! Det kommer sig af, at der er en frivilligt FRUGT-ordning, men mange af forældrene afleverer altså kiks og saft o.l. Det ser man ikke så nøje på her i Tyskland, hvor børnene også tit render rundt med juice i deres drikkeflasker, ligesom mange småbørn får kakao, når de ikke vil drikke mælk – deriblandt også børn i Maries dagpleje. Det kan vi se, når vi aflevere hende om morgene.
Jeg er ved at få en krise over det, men føler heller ikke, jeg kan tillade mig at sige noget, da jeg har en helt klar fornemmelse af, at det kun er mig, der ikke bryder mig om, det den store "frugt"kurv indeholder. De er to dagplejere og 8 børn, så jeg er jo lidt i mindretal :-) Jeg har dog bedt om, at Marie ikke får sukkerholdige drikke, da hun får svamp af det.
Vi skal som forældre underskrive en seddel, når barnet starter, at vi ikke kan gøre indsigelse omkring de forskellige aspekter af pasningstilbuddet, såsom sovetider, mad osv. Det kan jeg egentlig godt forstå, men jeg er bare så uenig i deres tilbud af mellemmåltider.
Hvad mener du? Hvad kan vi gøre for at få Marie til at spise mere om aftenen og i weekenden? Og kan dagplejens mange søde måltider have noget med det at gøre?
Mange hilsner,
Sanne
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder