Annonce

Annonce

Svar: Protester mod barnevogn og søvnassociationer


8. februar 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Marie

Som udgangspunkt synes jeg det er meget fint, at din dreng starter med at sidde op i sin barnevogn, inden han skal sove. Det er godt, fordi han bliver fyldt rigtig godt op med indtryk og bliver naturligt mentalt træt, samtidig giver det ham en fysisk ro, at sidde lidt stille og blive trillet en tur og når han så er parat, så lægger ham sig til at sove.

Når han er begyndt at protestere mod denne metode, så kan det skyldes flere ting. Det kan være fordi hans lyst til at opleve er så stor at han kæmper mod søvnen og han ved, at når han sættes i barnevognen, så er det fordi han skal sove - han forbinder naturligt barnevognen med middagsluren og altså det han lige nu 'har for travlt til'. Hvis dette er tilfældet, så har far ret i, at det kan være okay at holde fast i at han skal sove, så kan han græde i 2-3 minutter, lukke sin overskuds energi og protest ud - og så naturligt falde i søvn, for han er jo reelt træt og har behov.

Det kan også være fordi han måske er ved at blive syg, har det skidt, føler sig utilpas og så søger han naturligt dig ekstra meget og vil helst falde i søvn i din favn. Når han ikke føler sig på toppen, hvis han ikke føler sig helt rask, har ondt for tænder, ondt i ørerne eller lignende, så vil han naturligt søge ekstra nærhed.

Så kan det også handle om at du forsøger at putte ham lidt for tidligt, så han ikke føler sig træt nok, ikke føler sig parat ... tidspunkterne du nævner lyder umiddelbart fine, men du kan godt prøve at putte ham 20-30 minutter senere, for at se om det vil gøre en forskel.

Det kan naturligvis også handle om at han er så afhængig af brystet som han er og derfor naturligt søger brystet og protesterer højlydt, når han puttes i sin barnevogn. Han vil bare sove med bryst og i din favn - og derfor lyder det rigtigt, at du skal forsøge at få skruet lidt ned for antallet af amninger. Det er her super godt, at du netop afslutter amningen inden han falder i søvn, så han lige smiler til dig og derefter triller væk fra dig og sover. Hold fast i det og prøv så også i løbet af aftenen, hvor han søger brystet tit, om ikke du kan få ham videre i søvnen uden bryst, men med dine kærtegn og nærhed.

Prøv også at lade far lægge sig i dobbeltsengen med ham så han stadig får nærheden og kan være i favn, men så det ikke er muligt med amning ... Det er fint med bamse og sutteklud, det må du gerne introducere nu, de fleste børn er dog mellem 12-18 måneder før de tager disse ting til sig :)

Når han hopper rundt, griner, kravler osv. så vil det være fint at tage ham ind i stuen igen og vente på at han atter bliver træt, vente på at næste søvntog kører forbi. Disse toge kører ofte med 20 eller 40 minutters interval, så i stedet for at kæmpe med ham i soveværelse eller "bedøve ham med amning":) så tag ham ud, ind i stuen, leg lidt, ...


Annonce

... accepter at han alligevel ikke var helt parat og put ham så, når han atter viser sig klar.

Da han skal i vuggestue, vil det være en rigtig god idé at mælken om dagen forsvinder først og det vil være fornuftigt at lade mælken formiddag glide ud nu og derefter mælken inden middagsluren.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, jerntilskud, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30 og ammes ikke inden lur, men er tilbudt mellemmåltid, sover her måske 1 time.

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleret med små rugbrødshapsere med forskellige smørbart pålæg. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 13.30/14. Lige inden han skal starte i vuggestue kan denne amning erstattes af lidt mælk af en kop. Sover her måske 2 timer.

Eftermiddag 16-16.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18-18.30: Ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, mere og mere af jeres mad, mad som smager af noget - præcis som du beskriver :) Skal have moset mad og mad i stykker, mad med bid og også mad i hånden, vand af kop.

Suppleres gerne med en lille godnatgrød (det må gerne være en øllebrød, som han jo er glad for)

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Ammes og sover videre uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se anbefaler jeg at brystet erstattes af lidt mellemmåltider og at han generelt får lidt mere mad dagen igennem. Jeg anbefaler også at du forsøger med en godnatgrød, for at være sikker på, at han er fyldt rigtig god op til natten.

Du skal også være opmærksom på, hvor meget han sover om dagen, en formiddagslur på 1 time og en middagslur på 2 timer, vil måske være meget passende - det betyder ikke at du skal vække ham, jeg kunne godt forestille mig, at han selv begynder at sove mindre om formiddagen, når du ikke længere ammer der og du ikke sover sammen med ham i din seng ... Og det vil være okay, for denne lur vil naturligt blive kortere og kortere og vil når han bliver 12-18 måneder, skulle springes helt over :)

Når han sættes i sin barnevogn og protesterer, så kan du også prøve at aflede ham, ved at give ham lidt mad i hånden, som han kan sidde med. Det kan være lidt frugt, som han f.eks. kan sutte saften ud af. Det giver jo lidt associationer på samme måde som at sutte på dit bryst ... det kunne måske give ham ro netop at få lidt mælk af en kop og så lidt at sutte på :) En sut er naturligvis også en mulighed.

Så rytme, mad, amning, alder, udvikling osv. meget spiller ind hos jer, men jeg håber mine tanker hjælper videre på vej :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce