Brev:
Protester mod barnevogn og søvnassociationer
Kære Helen,
Tak for en god brevkasse! Jeg skriver til dig angående min lille søn på 8 måneder, som en er meget glad og energisk dreng på ca. 12,8 kg.
Jeg har fra han var helt ny kommet til, at give ham den dårlige vane kun, at kunne falde i søvn ved brystet, hvilken han stadig har, da jeg ikke har haft overskuddet til at lave den om. Om dagen er mit "hemmelige våben" dog, at trille ham i barnevogne imens han sidder op i voksiposen op ad en pude i ryggen, hvorefter jeg kan lirke ham ned at ligge, når han er faldet i søvn. Starter jeg med at lægge ham ned, bliver han meget ked af det og stopper ikke selvom jeg og hans far har prøvet at trille rundt med ham lidt tid alligevel.
Nu er mit problem endvidere, at han de sidste dage er begyndt ligeså snart, at han bare bliver sat ned i barnevognen som normalt, at lave flitsbue og at kaste sig bagover i hidsighed, hvad han bliver ved med, når jeg prøver at sætte ham op igen. Det har resulteret i at vi er gået ind igen og han er faldet i søvn vugget i mine arme eller ved amning. Jeg ved det er et skråplan, men ved ikke hvad jeg skal gøre når det, at køre i barnevogn ikke engang virker mere. Hans far mener vi bare bør lægge ham godt tilrette ned i barnevognen og så trille rundt på trods af hans protester og vente på at han sover, men jeg er meget imod at et barn skal græde sig i søvn.
Hvad synes du vi skal gøre?
Lidt samme problematik har vi når han skal sidde i autostolen i bilen, hvor han næsten hver gang bliver sur og ked af, at sidde efter et par minutter. Vi har altid forskelligt legetøj med, som han sidder med og jeg sidder ved siden af ham (kører ikke alene med ham mere, da jeg ikke kan holde ud, at høre ham græde uden at kunne gøre noget) imens hans far kører, men selv på trods af det bliver hans oftest ked af det.
Han er som tidligere nævnt meget energisk og har aldrig været en af de babyer i mødregruppen fx, som bare lå og kiggede og legede selv, men kan bedst lide at der sker noget nyt hele tiden. Så tænker at det måske er derfor, at han er generet af, at miste sin bevægelsesfrihed i autostolen, men han skal jo helst lære at sidde i den.
Udover ovenstående ”søvnassociations-problemer” og problemet med at sidde i autostolen, trives han dejligt og er fra vores sundhedsplejerskes synspunkt meget langt udviklingsmæssigt. Vi følger næsten dit forslag til ...
... dagsrytme med lidt ændringer:
Ca. 06 ammer og står op (sommetider ammer han omkring kl. 05 og så kan jeg være heldig at han sover til kl. 07) tøj på, leger og hygger
Ca. kl.07 spiser havregrød eller hans yndling øllebrød, spiser dog oftest kun ½ dl
Ca. kl. 09 falder i søvn ved brystet ca. 1½ time (jeg sover oftest selv med ved siden af ham her)
Ca. kl. 11 får han tilbudt frugt at sidde med selv, banan, æble osv., eller frugtmos, jerntilskud og d-vitamin
12.30 får han frokost, grøntsagsmos med kød eller fisk, eller små rugbrødshapsere med leverpostej, avokado og andet smørbart pålæg
Ca. 13.30 sover han 2-2½ time i barnevognen, han har oftest inden vi går ud ammet lidt men meget kort
Når han vågner fra eftermiddagslur sidder han også tit med en bolle eller noget appelsin eller andet
Vi spiser aftensmad kl. 18 og han er blevet rigtig glad for vores mad, især boller i karry med ris og andre gryderetter, hvor der virkelig er noget smag i stedet for den kedelige grøntsagsmos.
Vi har efter aftensmaden og bad, lidt dæmpet belysning og lavt støjniveau og prøver på at få ham til at indstille på sovetid, ved ikke at lave fx vilde flyvelege og lignende.
Kl. 19.30 sover han oftest ved amning eller vugning eller begge dele
MEN vågner 3-4 gange indtil kl. 23-24, hvor jeg hver gang ammer ham i søvn (næsten) før han sover videre. Fra jeg går i seng og sover ved siden af ham i vores dobbeltseng (hvis han sover i sin egen seng vågner han rigtig mange gange i løbet af natten), så sover han indtil 05 for det meste
Jeg har prøvet at give ham en ny søvnassociation: bamse og sutteklud, som jeg har gået rundt med under blusen så den dufter af mig og vi har fortalt historier og sunget og ligget viden siden af ham og sagt ”shhh”, men til sidst opgivet fordi han bare ligger og griner og kravler rundt i sengen.
Jeg har dog held med at lirke brystvorten ud af munden på ham inden han sover helt, hvorefter han lægger sig om på den anden side og sover, han vågner dog stadig op til flere gange hver nat.
Min søn får selvfølgelig får vand af kop til alle måltider, hvis du skulle være i tvivl. :)
Undskyld brevet blev så langt.
Glæder mig til at læse dit svar. Håber sådan jeg kan lære ham, at sove bedre snart, især inden hans skal starte i vuggestue til maj.
På forhånd mange tak for din hjælp!
Med venlig hilsen
Marie
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
Viden om børn:
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.