Brev:
Stadig problemer med skemad
Hej igen, igen, igen....
Den unge dame runder jo snart de 8 måneder, og vi har stadig problemer med at få fast føde i hende, og har, som du ved fra tidligere, haft det i en rum tid.
Vi har prøvet alt (synes vi da selv), men lige lidt hjælper det. Vi har tilbudt hende bondebrød med smør og andet smørbart pålæg, hapsere af kogte og bagte grøntsager, mos af grøntsager, frugtmos, grød af alle korntyper og i forskellige konsistens, smagsprøver af vores mad, kød, sovs etc. Mad i stykker og bolle/brød hun selv bider af er umiddelbart det der lettest ryger ned, men ellers er der ingen forskel på mos, grød etc. Ikke engang hvinende sød frugtmos kan lokkes i hende.
Vi forsøger at lave en hyggelig stemning, tænder lys, snakker, sidder selv og spiser lidt, og hun starter altid måltidet med selv at sidde og gumle lidt på skorper, frugt, grøntsager (hvilket hun virker til at nyde). Oftest åbner hun munden for maks 10 små tern bondebrød med smør og evt. 5-10 skefulde grød/mos/frugtgrød (og det er på en god dag!). Nogle gange bliver hun sur bare vi forsøger at give hende mad... Af og til bare ved at blive sat i stolen.
Jeg har nogle gange held til at snyde mad i hende, hvis jeg synger, hopper og danser rundt og afleder samtidig, men det holder jo slet ikke i længden!
Vi har lagt mærke til, at hvis hun sidder i et større selskab, og er optaget af hvad der sker omkring bordet, så er det ligesom om hun er mindre bevidst om at hun selv spiser, men sidder bare og følger med i hvad andre laver og åbner nærmest automatisk munden for skeen uden at blive sur.
Som dagen ser ud nu...
6/6.30: Hygger lidt med os i sengen og står så op.
7.30/8: Grød + frugtmos ...
... (ca 10 skefulde)
9.45: Flaske 150-200 ml
10.00: Formiddagslur og sover her 1-2 timer
12.00: Frokost. Brød med pålæg eller mos.
13.45: Flaske 150-200 ml
14.00: Eftermiddagslur 1-2 timer
16.00: Fuldkornsgrød+frugtmos
18.00: Aftensmad med udgangspunkt i vores mad.
19.45: Flaske.
20.00: Godnat.
23/01: Af og til flaske.
3/5: Flaske.
Hun har haft en periode på 3 uger med diarre, herefter obstipation og får nu 3 ml laktulose til morgen med god effekt. Men nu har faktisk været relativt upåvirket i sin almentilstand, og ikke virket generet af afføringsproblemerne.
Hun er som altid glad og meget aktiv, i god trivsel og kravler rundt i hele lejligheden og følger nysgerrigt med i vores gøren og laden. Seperationsangsten må dog have sat ind, for hun bliver stjernetosset, når vi forlader et rum og ligeså lykkelig når vi vender tilbage.
Nætterne er meget urolige (særligt når vi er vant til at hun blot vågner en enkelt gang til flaske mellem 20 og 6), og vi har prøvet at give hende vælling i håbet om en bedre nattesøvn, men det glider ikke ned. Ofte er det trøst mere end flaske hun søger om natten (hænger vel sammen med alder og udvikling?).
Efterhånden er det temmelig frustrerende at snitte, koge, bage og kreere dejlig måltider til hende, og at næsten hver spisesituation ender i skrig og skrål. Vi presser hende aldrig, men stopper måltidet, lader hende sidde lidt og kigge og snakker, forsøger igen, og hvis hun fortsat ikke vil, dropper vi det.
Bliver så misundelig, når jeg hører om børn der kører den ene dl efter den anden ned, når vi til et virkeligt godt måltid når op på 0,5 dl.
Nogen gode råd til at få lidt mere fast føde i hende?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!