Annonce

Annonce

Svar: Vores dreng er vågen i løbet af natten


2. februar 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære A´s mor

De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de begynder at kunne nøjes med kun en lur dagligt og det lyder som om at det er for tidligt for jeres dreng. Han har stadig brug for sin formiddagslur og sover tilsyneladende godt om dagen.

Der er dog ingen tvivl om at der er en sammenhæng mellem hans dagsrytme og hans nattesøvn og det er for det første vigtigt at han står op og går i seng på samme tidspunkt hver dag - uanset om det er weekend, hverdag, fridage, ferie eller andet. Et fast stå op tidspunkt og et fast puttetidspunkt er en rigtig god idé.

Du skriver, at du har på fornemmelsen at han sover for meget om dagen ... Og det er her rigtig godt, at I netop søger for i weekenden at følge den rytme, som passer til hverdagen og som jeres dreng også har i dagpleje.

I skal også være opmærksomme på, hvorvidt han nogle gange lige når at powernappe, når I kører hjem fra dagpleje om eftermiddagen. Jeg ved ikke hvordan du transporterer ham fra det ene til det andet, men hvis han lige når at falde i søvn, så vil denne lille lur naturligt også kunne give opvågning om natten og gøre at han hellere vil lege end sove.

Også mad spiller ind, men det kan jeg se at du er opmærksom på og det lyder umiddelbart fint det du her fortæller :)

Du skal regne med at han har brug for at sove ca 13½ timer i døgnet, det vil ofte være fordelt således, at han sover en kort formiddagslur på måske bare 45 minutter og en længere middagslur på 2½ time og så sover ca 10 timers nattesøvn. Det kan give dig en idé om, hvad hans behov for søvn gennemsnitligt er :)

Jeg tænker også at alder og udvikling spiller ind og det er helt naturligt at han kan have svært ved at sove, at han drømmer mere, virker mere motorisk urolig og generelt virker mere tryghedssøgende lige nu. Netop i den periode, ...


Annonce

... hvor børn begynder at gå og verden dermed åbner sig for dem, vil de ofte sove mere dårligt. Det er lidt det samme man også oplever i 8-10 måneders alderen, hvor de begynder at kravle.

At han også er i dagpleje, er adskilt fra dig om dagen og stadig er så lille at han ikke kan forholde sig til sted og tid, vil naturligt også påvirke ham.

Og alt hvad han oplever om dagen skal jo bearbejdes i drømme om natten, så natlig uro er normalt for alderen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Børn kan altså i denne alder, godt have en periode om natten, hvor de roder rundt. Nogle gange er de kede af det, har brug for trøst, brug for at mærke at man er der og at de ikke er forladt. Andre gange vågner de og tumler rundt, snakker lidt, rejser sig, sætter sig osv. og det bedste man kan gøre her er at holde fast i at det ikke er legetid men sovetid nu. Derfor er det vigtigt ikke at snakke for meget, men bare gentage "nat-nat", "sove nu", "sshh-sshh" eller lignende og bruge præcis de samme ord, som når han bliver puttet.

Du skriver at I lige nu vælger at ligge hos ham på en madras på gulvet, nogle gange er det en god idé og kan give ekstra ro og hjælpe til bedre søvn, men andre gange er det forvirrende for barnet, og det kan være bedre at sove på hvert sit værelse. I princippet må han jo gerne vågne og tumle rundt om natten i en periode, hvis han har brug for det, og i øvrigt ikke er ked af det, så må du gerne lade ham være ... Det kan også nogle gange sende nogle gode signaler om netop sovetid, at du kommer ind til ham, putter ham igen, forklare at det er nat og han skal sove, kærtegner ham osv. og så går igen.

Du er nødt til at prøve dig frem - men som sagt lyder det som en periode I lige nu må stå igennem :) Og hold fast i de faste putte og stå op tider og de faste rutiner om dagen.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Regntøj

Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.

Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.

Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce